LINK EXCHANGE

sâmbătă, 11 mai 2024

Baritina

 


EXPONATUL LUNII - Baritina

 
Este un mineral din clasa sulfaților, fiind un sulfat de bariu anhidru. Denumirea sa face referire la greutatea specifică mare, (grec barys = greu), fiind un mineral moale și greu, ușor de identificat.
Apare de obicei sub formă de cristale în roci sedimentare, cum ar fi calcarul și dolomitul. Se găsește și în concreţiuni de nisip și gresie.
Cristalele de baritină prezintă cel mai frecvent habitus tabular dar și prismatic, pot ajunge la dimensiuni mari și pot fi incolore, transparente, dar de obicei baritina este colorată, datorită impurităților în alb, cenușiu, roșu, galben sau brun, cenușiu închis și negru, uneori în albăstrui, verzui și de alte nuanțe, cu luciu sticlos, rășinos sau perlat.
Apare adesea alături de alte minerale precum cuarț, calcit, fluorit, galena, pirita, calcopirita, sfalerit, cinabrul, etc. Apare și ca mineral accesoriu în unele roci vulcanice. Prezența baritinei a fost identificată chiar și la unii meteoriți.
În România, baritina este un mineral des întâlnit. În regiunea Baia Mare apare sub formă de cristale deosebit de frumoase cu diverse culori și incluziuni.
Este foarte mult întrebuințată în diferite ramuri ale industriei: ca înlocuitor al lichidului de sondă, de exemplu la forajele de obținere a țițeiului (baritina stabilizează gaura de foraj), la fabricarea vopselelor, ca material de umplutură în industria hârtiei și a cauciucului, la obținerea sărurilor de bariu, substanță de contrast în radiografia gastrică. Ca piatră semiprețioasă este rar folosită, datorită durității mici și clivajului accentuat.
Exemplarul din imagine provine din zona Baia Sprie MM și prezintă mineralul sub formă de cristale foioase, fiind expus în sala 1 a muzeului, alături de alte eșantioane provenind din Baia Sprie și Cavnic, Maramureș.

#QRCODE

 

Sursa informațiilor Muzeul de Ştiinţele Naturii Aiud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu