MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, în parteneriat cu Centrul de Cultură Arcuș, vă invită să luați parte la conferința publică cu titlul Patrimoniu pierdut - Patrimoniu regăsit. Recuperarea tezaurelor din Patrimoniul Cultural Național, susținută de conferențiar universitar dr. habil. Marius-Mihai Ciută.
Evenimentul va avea loc miercuri, 17 aprilie 2024, de la ora 18,00, la sediul Centrului de Cultură Arcuș, str. Oltului, nr. 6, Sfântu Gheorghe, județul Covasna. Intrarea este liberă.
Autorul prelegerii este absolvent al Colegiului Național ,,Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe (1989), absolvent al Facultății de Istorie a Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu, cadru didactic universitar (Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara), a făcut parte din echipa judiciară a dosarelor "Aurul Dacic", în calitate de ofițer specialist în protejarea Patrimoniului cultural național.
Scurt rezumat al prelegerii:
În intervalul de timp trecut după Revoluția din 1989 și până în 2005, o parte importantă a monumentelor arheologice celebre din România (Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, fortificațiile și orașele romane din Transilvania și din Dobrogea etc.), au căzut victimele braconierilor siturilor arheologice, o categorie de infractori care s-au dovedit a fi extrem de abili și adaptați la cererea pieței negre a antichităților din țară, dar mai ales din Europa și USA. În urma investigațiilor judiciare, desfășurate în cadrul unor dosare penale instrumentate la Alba Iulia, se estimează că România a pierdut, în artefacte arheologice cu valoare patrimonială, circa 250 kg de aur, peste 500 kg de argint, tone de piese din bronz, cupru și fier. Odată cu aceste artefacte pierdute - marea lor majoritate aparținând categoriei Tezaur - s-au pierdut informații istorice prețioase, cu privire la contextele lor originare, a căror cercetare profesionistă ar fi contribuit la mai buna înțelegere a unor importante segmente ale istoriei. Prelegerea de față, își propune să prezinte publicului din Sfântu Gheorghe, detalii din culisele investigațiilor judiciare care au dus la recuperarea multor bunuri culturale care au fost exportate ilegal, în diverse state comunitare, au intrat în colecții particulare, dar s-au repatriat prin utilizarea unor mijloace operative specifice și a unor instrumente juridice internaționale.
Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactați la numărul 0267/314139/0735561674 sau pe e-mail secretariat@mncr.ro. Vă așteptăm!
Sursa informațiilor MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu