LINK EXCHANGE

duminică, 14 aprilie 2024

Conferința susținută de dr. Cătălin Lazăr, cu tema „Hazarduri, provocări și reziliență în preistoria din Bazinul Dunării și la Marea Neagră”.

 

Miercuri, 17 aprilie 2024, la ora 18:00, vă așteptăm la Muzeul George Severeanu (Str. Henri Coandă nr. 26) la conferința susținută de dr. Cătălin Lazăr, cu tema: „Hazarduri, provocări și reziliență în preistoria din Bazinul Dunării și la Marea Neagră”.


Coordonator serie conferințe: prof. Ioan Carol Opriș.
Programări prin email: muzeul.severeanu@muzeulbucurestiului.ro
Preț bilet: 10 lei.


Despre conferință:
Între anii 7000 și 4000 î.Hr., lumea noastră era un loc de greu de imaginat, plin de vânători-culegători agili și fermieri neolitici inovatori, care au traversat mări și continente pentru a-și găsi un nou cămin sub presiunea unor evenimente climatice. Această epocă fascinantă - neoliticul - a fost martora unor schimbări dramatice, provocate nu doar de sosirea fermierilor anatolieni în valuri succesive de migrație, dar și de avansul grupurilor din Stepele Nord-Pontice, care au remodelat peisajul socio-economic al Neoliticului.
Dar cum au supraviețuit și s-au adaptat aceste comunități în fața unor evenimente climatice majore, cunoscute sub numele de Evenimente de tip Bond (8.2kya-5.9kya BP)? Cum au influențat aceste condiții mobilitatea, strategiile de viață și reziliența lor?
Prezentarea de miercuri, 17 aprilie 2024, vă invită să ne acompaniați într-o călătorie captivantă prin timp, acum mii de ani, în care vom explora interacțiunea dintre om și natură, între cultură și mediu, într-un peisaj unde istoria se întâlnește cu știința. Vom dezvălui secretele ascunse în semnalele arheologice, în datele genetice, radiometrice și paleoecologice, pentru a reconstrui poveștile de viață ale strămoșilor noștri din Bazinul Inferior al Dunării și de pe Coasta Estică a Mării Negre.
Această prezentare promite să vă schimbe percepția despre trecut, oferind o nouă perspectivă asupra modului în care comunitățile umane s-au adaptat și au prosperat în fața provocărilor climatice. Vă invităm să descoperiți împreună cu noi aceste povești incitante din trecut care pot ascunde soluții pentru numeroase provocări din prezent.
Notă biografică:
Autor a peste 50 de articole publicate în reviste științifice multidisciplinare de prestigiu, internaționale și locale, precum și în acte de conferință și volume, Cătălin Lazăr și-a început cariera profesională în anul 2000 ca arheolog la Muzeul Dunării de Jos Călărași, obținând titlul de doctor în 2010 la Academia Română (Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan”), sub îndrumarea Silviei Marinescu-Bîlcu, cu o teză despre practicile funerare din neolitic și nalcolitic în România.
Fost angajat al Muzeului Național de Istorie a României (2007-2018), în prezent, ocupă poziția de cercetător științific la Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB) și este inițiatorul și coordonatorul științific al Platformei ArchaeoSciences, o facilitate de cercetare multidisciplinară inovatoare în cadrul aceleiași instituții și prima de acest gen din România. De asemenea, este profesor asociat la Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București. Domeniile sale de interes includ prospecțiunile și săpăturile arheologice de situri neolitice și calcolitice din România, fiind coordonatorul principal al săpăturilor din siturile Gumelnița și Sultana. 

 

Sursa informațiilor Muzeul George Severeanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu