LINK EXCHANGE

joi, 18 aprilie 2024

BROȘĂ CAMEE, cu o nimfă și un amoraș

 

#Obiectul_lunii

BROȘĂ CAMEE, cu o nimfă și un amoraș 


Bijuterie reprezentând o camee de formă ovală în medalion, fixată în montură din argint patinat, cu ac de prindere pe linia mediană, posterior, și anou metalic, având funcție de broșă, dar și de pandantiv. Se asorta la rochiile cu talie înaltă, drapate, tip Empire, sau la cele din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, la croiala „princesse”, fără tăietură în talie, apoi la cele tip Nouvele Empire.
Cameea este din piatră semiprețioasă dură având gravat în relief o scenă ludică cu două personaje în mișcare, o nimfă și un amoraș, fiecare purtând câte un amphoriskos . Personajele se reliefează în contururi albe, cu veșminte antice, drapate, cu falduri, pe câmpul de culoare ocru al carneolului, în tonuri deschise.
Piesa prezentată face parte din Colecția Textile și Accesorii vestimentare, aflându-se în prezent la Muzeul Vârstelor, de la Casa Filipescu Cesianu - #MMB, în cadrul expoziției de bază.
Cameea a fost prețuită ca obiect decorativ: în Antichitate (faimoasa camee antică Farnese Tazza aflată la Muzeul de arheologie din Napoli) și Renaștere (mai ales în Italia). Ca bijuterie va fi apreciată la curțile imperiale, în secolul al XIX-lea, în perioada Primului Imperiu Francez (1804-1815), etalând stilul Empire, dar și în cadrul modei Nouvele Empire (1867-1868), când se apelează la influența decorativă din antichitate, cu ornamente à la grec și camee.
Broșe, medalioane și brățări împodobeau rochiile grațioaselor personaje feminine mondene. Această bijuterie de mare eleganță și rafinament s-a bucurat și de aprecierea reginei Victoria a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei (1837-1901).
Cameea este nemuritoare, fiind contemporană și asociată întotdeauna cu arta eleganței desăvârșite a oricărui timp.


Dr. Maria-Camelia Ene, expert în costum și accesorii vestimentare, șef Birou Istorie Modernă și Contemporană, Muzeul Municipiului București

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu