LINK EXCHANGE

marți, 2 aprilie 2024

𝗠ă𝗰ă𝗹𝗲𝗮𝗻𝗱𝗿𝘂𝗹, 𝗘𝗿𝗶𝘁𝗵𝗮𝗰𝘂𝘀 𝗿𝘂𝗯𝗲𝗰𝘂𝗹𝗮, Linnaeus, 1758

 


EXPONATUL LUNII

Întrucât pe data de 1 aprilie se sărbătorește ”Ziua Internațională a păsărilor”, exponatul lunii la muzeul nostru este un reprezentant al acestor minunate viețuitoare.
Exemplarul din colecția noastră a fost declarat și exponatul preferat al unei domnișoare vizitatoare, în vârstă de 10 ani, care a trecut pragul muzeului nostru zilele acestea..


Așadar
𝗠ă𝗰ă𝗹𝗲𝗮𝗻𝗱𝗿𝘂𝗹 , 𝗘𝗿𝗶𝘁𝗵𝗮𝗰𝘂𝘀 𝗿𝘂𝗯𝗲𝗰𝘂𝗹𝗮,Linnaeus, 1758
Este o specie de pasăre cântătoare de talie mică, cu aspect distinctiv. Lungimea corpului este de 12-14 cm, iar greutatea de 14 – 25 de grame.
ᅳ𝐓𝐫ă𝐢𝐞ș𝐭𝐞ᅳ► pe întreg continentul european și în partea vestică a Asiei. În România este prezentă pe întreg teritoriul, din zonele de câmpie până în zonele montane înalte.
ᅳPenajul ᅳ► dorsal este relativ uniform, maroniu, iar ventral este alb. Pe piept și față coloritul este portocaliu intens, aspect indicat de numele științific al speciei: ”rubecula” – lat. rubeus - roșu/roșcat, cu referire la pieptul de culoare portocaliu aprins; sexele sunt asemănătoare; juvenilii sunt maronii, cu pete mici, deschise la culoare.
ᅳ𝐃𝐢𝐞𝐭𝐚ᅳ► măcăleandrul are un spectru trofic larg, consumând nevertebrate (insecte, păianjeni, viermi etc.), semințe și fructe; în cazul fructelor, sunt consumate în special cele de talie mică (soc, mure, afine etc).
ᅳ𝐏𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞ᅳ► începe în luna martie, când masculii sosiți din migrație ocupă teritoriile și le marchează prin cântec. Depunerea ouălor are loc începând cu luna aprilie, femela depunând 4-7 ouă, pe care le clocește 12-21 de zile. Puii părăsesc cuibul după 10-18 zile. Perechile sunt teritoriale și cuibăresc izolat. Cuibul este elaborat, fiind construit din mușchi, iarbă uscată, legate cu fire de păr sau ierburi subțiri. Este amplasat în zone de tufărișuri dense, aproape de sol, în crăpăturile zidurilor sau ale pereților de stâncă, scorburi etc.
ᅳ𝐅𝐚𝐜𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢𝐧ț𝐚𝐫𝐞 ᅳ► specia nu are amenințări severe. Singura amenințare serioasă este reprezentată de folosirea pe scară largă a pesticidelor, care au ca rezultat diminuarea resurselor de hrană.
În muzeul nostru poate fi observat în sala a 3-a, alături de alte specii de păsări aparținând Ordinului Passeriformes


Sursa https://pasaridinromania.sor.ro
#QRCODE

 

Sursa informațiilor Muzeul de Ştiinţele Naturii din Aiud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu