LINK EXCHANGE

sâmbătă, 30 martie 2024

Lansarea cărții 𝐏𝐑𝐈𝐍𝐓̦𝐄𝐒𝐄𝐋𝐄 𝐑𝐎𝐒̦𝐈𝐈, autor Lavinia Betea

 

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea și Librăria Humanitas Oradea vă invită joi, 4 aprilie a.c., de la ora 17:00, la sediul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române 1/A), la un nou eveniment din seria 𝑪𝒐𝒍𝒐𝒄𝒗𝒊𝒊𝒍𝒆 𝑴𝒖𝒛𝒆𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑻̦𝒂̆𝒓𝒊𝒊 𝑪𝒓𝒊𝒔̦𝒖𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓. De data aceasta este vorba de lansarea cărții 𝐏𝐑𝐈𝐍𝐓̦𝐄𝐒𝐄𝐋𝐄 𝐑𝐎𝐒̦𝐈𝐈. 𝐅𝐞𝐦𝐞𝐢 𝐬̦𝐢 𝐛𝐚̆𝐫𝐛𝐚𝐭̦𝐢, 𝐩𝐚̆𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐢 𝐬̦𝐢 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢 𝐢̂𝐧 𝐢𝐝𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐚 𝐬̦𝐢 𝐜𝐨𝐭𝐢𝐝𝐢𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐬𝐭, autoare Lavinia Betea, publicată la Editura Corint, București 2024.
Lavinia Betea, prin intermediul celor mai numeroase apariții editoriale proprii, și-a propus să dezvăluie celor interesați adevărul despre trecutul recent al românilor și anume istoria comunismului, făcând acest lucru din postura de jurnalist cu o activitate prodigioasă în presa scrisă și televiziune, dar și în urma unei laborioase cercetări a arhivelor documentare.
Doctor în psihologie, Lavinia Betea reușește să pătrundă în mentalul clasei politice comuniste, psihologia comunismului fiind una dintre preocupările autoarei, temă cercetată în numeroase articole științifice publicate, dar și în unele dintre cele 28 de volume care au văzut lumina tiparului având-o ca autor sau coordonator. În prezent autoarea este profesor de psihologie socială și politică și director al Institutului European „Serge Moscovici” al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad și deține dublă abilitare pentru coordonarea de doctorate: în științe umaniste de către Universitatea „Paul-Valéry” Montpellier 3 și în științele comunicării de către Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Subiectul volumului este unul inedit: relația liderilor comuniști Ceaușescu, Dej, Pauker, Brejnev și Stalin cu fiicele lor – o analiză temeinică obținută în urma unei laborioase documentări asupra figurilor feminine din familiile acestora. Fiind în egală măsură o lecție de istorie, dar și o analiză psihologică a relației părinte-copil și o introspecție în dinamica relațiilor părinte-copil cartea dezvăluie un paradox evident, punctat de autoare în prefața volumului:
„(…) exemplele din această carte demonstrează că nici măcar aceia care și-au propus să schimbe lumea, creând «oameni noi», n-au reușit să și modeleze urmașii în sensul dorit. Și că mărunte întâmplări din timpuri interesante pot să te ridice în înălțimea cuibului de vultur. Tot astfel cum hazardul întâlnirii cu oameni nepotriviți, în locuri nepotrivite, te poate conduce la moarte. Istoria, s-a spus printre atâtea altele, e și filozofie predicând prin exemple.”
Evenimentul va fi moderat de către prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, iar prezentarea volumului va fi făcută de conf. univ. dr. Florin Ardelean, Universitatea din Oradea și prof. univ. dr. Gabriel Moisa, alături de autoare.
La finalul evenimentului autoarea va acorda autografe pe volumele puse la dispoziție de Librăria Humanitas Oradea.
Intrarea este liberă în limita a 150 locuri!

 

Sursa informațiilor Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu