LINK EXCHANGE

luni, 4 martie 2024

Ie de Argeș

 

Exponatul săptămânii - „Ie de Argeș


În perioada interbelică, portul popular a suferit transformări ca urmare a schimbării modului de viață al locuitorilor din mediul rural. Acestea s-au datorat intensificării contactelor între sat și oraș prin intermediul târgurilor, pătrunderii în gospodăria țărănească a unor materiale de proveniență industrială, înființării atelierelor rurale în care femei specializate în tehnicile țesutului și broderiei lucrau la comandă numeroase piese de port.
Exponatul acestei săptămâni este o ie de Argeș, în care se pot identifica elemente ale prefacerilor cămășii femeiești de sărbătoare, păstrându-se totodată linia tradiției croiului și decorului zonal.
Pânza cămășii, țesută în două ițe din bumbac, este mai rară și netedă. Broderia este executată cu bumbac mercerizat și mătase, iar în zona unde foile cămășii sunt încrețite la gât, apare cusătura pe crețuri în câmpuri de formă triunghiulară, numită popular „burta vacii”.
Cămașa prezintă altiță cu motive geometrice dispuse în casete. „Încrețul” de sub altiță este realizat în tehnica ajurului sau „șabac” (pe fire trase), cu mătase albă.
De-a lungul mânecilor largi, pe piept și spate, prezintă „râuri” cu motive geometrice realizate cu bumbac negru, alternând cu registre ajurate, albe.
Părțile componente ale cămășii sunt încheiate prin „cheițe” lucrate cu acul cu mătase albă.
Piesa este lucrată la mijlocul secolului al XX-lea și a fost achiziționată de Muzeul de Artă Populară Constanța în anul 2007.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu