Foto-expoziția „Primăvara, în pași de dans - ritualuri de împerechere la păsări”, în perioada 15 martie - mai 2024, la Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția de Științe ale Naturii (Parcul Monument)
În perioada martie - mai 2024, la Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția Științele Naturii va fi deschisă foto-expoziția „Primăvara, în pași de dans - ritualuri de împerechere la păsări”, cu vernisajul expoziției pe 15.03.2024.
Expoziția prezintă publicului, sub forma planșelor cu imagini color, o parte din păsările lumii și manifestările acestora din perioada nupțială. Fiecare planșă mai conține, pe lângă denumirea populară și științifică a speciei, și o descriere a ritualului nupțial.
În vasta lume a păsărilor, obiceiurile legate de împerechere sunt foarte diferite de la specie la specie. La multe forme migratoare, împerecherea începe încă din cartierele de iernat sau în drum spre locul de nidificare, iar la altele, după ce au ajuns în teritoriul de cuibărit și după ce masculul a ocupat arealul în care își va instala cuibul.
Parada nupțială, care se caracterizează de obicei prin dansuri, atitudini curioase, unele mișcări, urmăriri, se complică uneori foarte mult. Păsările, în special masculii, adaugă și un colorit mai strident al penajului, o înfățișare mai spectaculoasă și mai ales, un repertoriu vocal deosebit. La unele specii, masculul caută să atragă femela pentru împerechere oferindu-i o gâză, un peștișor etc., uneori chiar mai multe zile la rând, iar comportamentul femelei îl imită pe cel al puilor. În acest fel, femela, pe lângă faptul că primește hrana necesară depunerii ouălor și clocitului, află și dacă masculul va fi capabil să participe la creșterea puilor. La alte specii, în loc de hrană, masculii oferă femelelor crenguțe mai mari de copac, pe care le dăruiesc aplecându-se în mod repetat. Această modalitate de oferire a cadoului face parte din ritualul nupțial și constituie o dovadă clară a faptului că masculul este pregătit pentru întemeierea unei familii.
Constituirea perechii și acuplarea sunt însoțite de o serie de manifestări care ajung la unele specii (îndeosebi la poligame) la adevărate dansuri complicate sau la lupte sângeroase. Monogamele se manifestă și ele prin lupte pentru ocuparea teritoriului de cuibărit sau pentru cucerirea femelei cu care vor forma viitoarea pereche, dar și prin diverse dansuri, țopăieli, ciripiri sau prin cântece, pe care masculul le execută în fața femelei cucerite, spre a o pregăti pentru împerechere.
Urmărind lumea păsărilor în toate manifestările legate de reproducere putem observa predominanța actelor instinctive, care acționează în permanență asupra viețuitoarelor. Ritualurile manifestate de către păsări în perioada de împerechere sunt adevărate spectacole ale naturii, pline de simbolistică și însemnătate, fără de care specia nu ar putea supraviețui.
Responsabil: Georgiana Papurică, muzeograf. Colaboratori: Elena Buzea, referent. Coordonator: Cristian Lalu, șef Secția Științele Naturii.
Sursa informațiilor Muzeul Brăilei "Carol I".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu