LINK EXCHANGE

sâmbătă, 2 martie 2024

Expoziția ”CERAMICA FINĂ DE BATIZ DIN PATRIMONIUL MUZEULUI DIN DEVA”

 


















Despre o altă expoziție CE SE POATE VIZITA LA MUZEU!
Dacă doriți să intrați în mediul burghez din secolul XIX, haideți la Palatul Magna Curia din Deva, unde veți găsi expoziția ”CERAMICA FINĂ DE BATIZ DIN PATRIMONIUL MUZEULUI DIN DEVA”, cea mai potrivită în acest sens!
În cadrul său, pot fi admirate, încă din iarna anului 2020, splendide obiecte realizate din ceramică, din colecția Muzeului nostru!
”În prima jumătate a secolului al XIX-lea apăreau primele semne ale unei activități industriale din spațiul hunedorean, fiind produse cu măiestrie vase de ceramică fină, de calitate superioară.
Începuturile manufacturii de la Batiz se leagă de numele meșterului Georg d’André (? – 1847), originar din orașul Triest, și de numele baronului Nalátzy József (1748-1822), proprietarul moșiei de la Batiz, două personalități remarcabile, cu spirit vizionar și întreprinzător, pasionați ai progresului, a căror colaborare a început în anul 1805. Documentele vorbesc, la început, despre un mic atelier de produs ceramică, pe parcurs fiind adăugate construcții noi, rezultând creșterea globală a producției, și, mai mult, o divizare a muncii pe procese și faze tehnologice, astfel că în anii 1830-1840, Batizul era menționat drept “fabrică de ceramică” sau ”cea mai dezvoltată fabrică de faianță fină din Transilvania și Ungaria”.
Ceramica este expusă într-un ambient burghez de secol XIX , interiorul respectiv fiind recreat prin expunerea unor piese de mobilier din Colecția de Artă a MCDR: trei piese mari de mobilier, realizate în stil Eclectic, două mese, în stil Biedermeier, patru scaune tapiţate cu piele, în stil Altdeutsch, un ceas de perete cu pendulă, o maşină de cusut Singer, un secretaire, tablouri de epocă, două aparate muzicale și un bust Meissen.
”O atmosferă caldă și primitoare a unui salon, unde, în timpurile respective, se purtau diverse discuții, se puteau savura ceaiuri din plante aromatice şi delicioase gustări , se putea lectura presa locală, iar domnișoarele și doamnele aveau ocazia să-și exerseze talentele muzicale, de desen ori broderie.”
”Reunind diferite abordări stilistice din secolul al XIX-lea și începutul secolului XX, expoziția este cu adevărat o întoarcere în vremurile de atunci ale spațiului hunedorean, unde, în mediile înalte, influența culturală a spațiului central și vest european, se resimțea pe deplin!„(inf. curatorii expoziției dr. Diana Loredana Pantea, muzeograf și dr. Georgeta Deju, șef-serviciu Secția de Istorie și Artă).
Vă așteptăm cu drag!


Sursa informațiilor Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu