LINK EXCHANGE

sâmbătă, 23 martie 2024

Din expoziția “Zestrea Minerală a României” de la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc: ~ Baritine în diverse culori și sisteme de cristalizare ~

 






Din expoziția “Zestrea Minerală a României” de la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc:
~ Baritine în diverse culori și sisteme de cristalizare ~
Încadrate în categoria Sulfaților, baritinele expuse în cadrul acestei expoziții se caracterizează prin frumusețe și raritate. De la colegii din Muzeul de Mineralogie “Victor Gorduza” din Baia Mare am aflat că ele provin din România, mai ales din Districtul metalogenetic al Băii Mari și sunt foarte apreciate la nivel internațional.
Puteți descoperi și admira baritina roșie de Baia Sprie, baritină neagră, galbenă și albastră de Cavnic și o puteți descoperi și în asociere cu alte minerale precum stibina, calcitul și cuarțul. De fapt asocierile amintite sunt nemaiîntâlnite în alte zone ale lumii. S-au format în mii de ani prin procese hidrotermale legate de magmatismul mezozoic, banatitic și cel neogen, au un grad de duritate de 3 pe scara Mohs și se pot identifica și în unele sedimente din zona litorală a vechilor mări.
Vă invităm să descoperiți baritinele din expoziția “Zestrea Minerală a României”, deschisă la Miercurea Ciuc până pe 12 iunie 2024!

 

Sursa informațiilor MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu