LINK EXCHANGE

vineri, 8 martie 2024

Despre condimente la Brașov

 




Astăzi condimentele fac parte din dieta noastră zilnică și sunt ușor de procurat. Nu la fel stăteau lucrurile și în secolele trecute, cand ele reprezentau un produs de lux.
Incepând din Evul Mediu comerțul cu mirodenii orientale a reprezentat o importantă sursa de venit pentru comercianții brașoveni. Mărfurile orientale erau aduse la Brașov sau îl tranzitau spre alte centre comerciale. În secolul al XVI-lea, comertul cu mirodenii atinge un procent de 40% din comerțul total efectuat la Brașov. Se comercializau șofran, piper, zahar, ulei de masline, cafea, tutun, cuișoare, migdale, vanilie, ghimbir, chiar și coloranți naturali.
În secolul al XVI-lea Brașovul număra 9000 de locuitori, iar magistratul a decis înființarea unei officina (farmacii). Instumentarul era rudimentar și se comercializau tincturi, uleiuri, ape cu efect curativ, esențe parfumate. De asemenea, tot prin officina se efectua comerțul cu zahăr, condimente, vinuri și rachiu.
Parte din amanajarea muzelă a Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului, vă prezentăm astăzi imagini din „Sala cu mirodenii” și vă invităm să vizitați acest muzeu, împreună cu toate expozițiile deschise publicului.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu