LINK EXCHANGE

vineri, 1 martie 2024

𝐶𝑜𝑖𝑓𝑢𝑙 𝑟𝑒𝑔𝑖𝑛𝑒𝑖 - 𝐂𝐚𝐬𝐬𝐢𝐬 𝐦𝐚𝐝𝐚𝐠𝐚𝐬𝐜𝐚𝐫𝐢𝐞𝐧𝐬𝐢𝐬 𝐋𝐚𝐦𝐚𝐫𝐜𝐤, 𝟏𝟖𝟐𝟐

 



𝐄𝐗𝐏𝐎𝐍𝐀𝐓𝐔𝐋 𝐋𝐔𝐍𝐈𝐈 #MARTIE la Secția de Științele Naturii 𝐶𝑜𝑖𝑓𝑢𝑙 𝑟𝑒𝑔𝑖𝑛𝑒𝑖 - 𝐂𝐚𝐬𝐬𝐢𝐬 𝐦𝐚𝐝𝐚𝐠𝐚𝐬𝐜𝐚𝐫𝐢𝐞𝐧𝐬𝐢𝐬 𝐋𝐚𝐦𝐚𝐫𝐜𝐤, 𝟏𝟖𝟐𝟐 Î𝐧𝐜𝐫𝐞𝐧𝐠ă𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐌𝐨𝐥𝐥𝐮𝐬𝐜𝐚; 𝐂𝐥𝐚𝐬𝐚 𝐆𝐚𝐬𝐭𝐫𝐨𝐩𝐨𝐝𝐚 𝐂𝐮𝐯𝐢𝐞𝐫, 𝟏𝟕𝟗𝟓 𝐒𝐮𝐛𝐜𝐥𝐚𝐬𝐚 𝐂𝐚𝐞𝐧𝐨𝐠𝐚𝐬𝐭𝐫𝐨𝐩𝐨𝐝𝐚 𝐂𝐨𝐱, 𝟏𝟗𝟔𝟎; 𝐎𝐫𝐝𝐢𝐧𝐮𝐥 𝐋𝐢𝐭𝐭𝐨𝐫𝐢𝐧𝐢𝐦𝐨𝐫𝐩𝐡𝐚 𝐆𝐨𝐥𝐢𝐤𝐨𝐯 & 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐨𝐛𝐨𝐠𝐚𝐭𝐨𝐯, 𝟏𝟗𝟕𝟓; 𝐅𝐚𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚 𝐂𝐚𝐬𝐬𝐢𝐝𝐚𝐞 𝐒𝐮𝐭𝐞𝐫, 𝟏𝟗𝟏𝟑; 𝐆𝐞𝐧𝐮𝐥 𝐂𝐚𝐬𝐬𝐢𝐬 𝐒𝐜𝐨𝐩𝐨𝐥𝐢, 𝟏𝟕𝟕𝟕.
Specie marină bentonică, denumită popular 𝐶𝑜𝑖𝑓𝑢𝑙 𝑟𝑒𝑔𝑖𝑛𝑒𝑖, este un obiect de colecție deosebit, datorită cochiliei frumos colorate cu proeminențe interioare asemănătoare unui dinte, a cărei lungime variază între 60-409 mm. Cochilia este folosită ca obiect de podoabă și ornament, în industria sidefului precum și la fabricarea de porțelanuri (DEWING R. 1995. Coquillages. Nathan Publishing. Paris. 80 pp.)
Este o specie hermafrodită, la fel ca majoritatea speciilor marine, reproducându-se prin transferul elementelor sexuale de la un individ la altul. Embrionii se dezvoltă în larve de trocofor planctonic și mai târziu în veligeri juvenili înainte de a deveni adulți, având un ciclu de viață complet.
Preferă apa sărată și sunt specii carnivore hrănindu-se cu stele și arici de mare pe care le prind cu ajutorul piciorului.
Este răspândit în 𝑂𝑐𝑒𝑎𝑛𝑢𝑙 𝐴𝑡𝑙𝑎𝑛𝑡𝑖𝑐 𝑑𝑒 𝑉𝑒𝑠𝑡, 𝑔𝑜𝑙𝑓𝑢𝑙 𝑀𝑒𝑥𝑖𝑐 ș𝑖 𝑀𝑎𝑟𝑒𝑎 𝐶𝑎𝑟𝑎𝑖𝑏𝑒𝑙𝑜𝑟. Numele specific 𝑚𝑎𝑑𝑎𝑔𝑎𝑠𝑐𝑎𝑟𝑖𝑒𝑛𝑠𝑖𝑠 înseamnă literal din Madagascar, dar această denumire nu are legătură cu distribuția zoogeografică a speciei.
În unele locuri de pe coasta de vest a Atlanticului, melcul este vânat pentru carne, oamenii reprezentând principala amenințare. Cu toate acestea, specia nu este trecută pe Lista Roșie a speciilor amenințate (***. Fauna Europaea. Version 1.6. 2019. www. Faunaeur.org.; WoRMS-World Register of Marine Species).
Piesa aparține colecției de moluște marine, donată alături de alte 45 exemplare de inginerul arhitect A. Vincenz, care începând din 1928 a fost conservator (coordonator) al Secției de Etnografie din cadrul Muzeului Regional al Olteniei (CIOBOIU OLlVIA. 2000. Catalogul moluştelor exotice din Muzeul Olteniei I. 𝑂𝑙𝑡𝑒𝑛𝑖𝑎 - 𝑆𝑡𝑢𝑑𝑖𝑖 ş𝑖 𝑐𝑜𝑚𝑢𝑛𝑖𝑐ă𝑟𝑖 - Ş𝑡𝑖𝑖𝑛ţ𝑒𝑙𝑒 𝑁𝑎𝑡𝑢𝑟𝑖𝑖. Muzeul Olteniei Craiova, vol. XVl: 116-122).
𝑀𝑎𝑡𝑒𝑟𝑖𝑎𝑙 𝑑𝑜𝑐𝑢𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑟 𝑟𝑒𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝑑𝑟. 𝑂𝑙𝑖𝑣𝑖𝑎 𝐶𝑖𝑜𝑏𝑜𝑖𝑢, 𝑚𝑢𝑧𝑒𝑜𝑔𝑟𝑎𝑓 𝑆𝑒𝑐ț𝑖𝑎 𝑑𝑒 Ș𝑡𝑖𝑖𝑛ț𝑒𝑙𝑒 𝑁𝑎𝑡𝑢𝑟𝑖𝑖.
Photo: 𝐶𝑜𝑚𝑎𝑛 𝐴𝑙𝑖𝑛𝑎, 𝑟𝑒𝑓𝑒𝑟𝑒𝑛𝑡 𝑑𝑒 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑆𝑒𝑐ț𝑖𝑎 𝑑𝑒 Ș𝑡𝑖𝑖𝑛ț𝑒𝑙𝑒 𝑁𝑎𝑡𝑢𝑟𝑖𝑖, 𝑀𝑢𝑧𝑒𝑢𝑙 𝑂𝑙𝑡𝑒𝑛𝑖𝑒𝑖.

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu