LINK EXCHANGE

luni, 4 martie 2024

Atelierul de lansare publică a proiectului 𝐆𝐀𝐑 𝟐𝟎𝟐𝟑 – 𝟏𝟎𝟕: 𝐃𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐩𝐚𝐩𝐚𝐥𝐞 ș𝐢 𝐜𝐮𝐫𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦â𝐧𝐢𝐚 (𝐜𝐜𝐚. 𝟏𝟐𝟓𝟎 – 𝟏𝟔𝟎𝟎). 𝐎 𝐞𝐝𝐢ț𝐢𝐞 𝐜𝐫𝐢𝐭𝐢𝐜ă

 

Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române organizează 𝐦𝐢𝐞𝐫𝐜𝐮𝐫𝐢, 𝟔 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, de la 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟐, în Sala de Conferințe a Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, str. Republicii nr. 9, etaj 2, atelierul de lansare publică a proiectului 𝐆𝐀𝐑 𝟐𝟎𝟐𝟑 – 𝟏𝟎𝟕: 𝐃𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐩𝐚𝐩𝐚𝐥𝐞 ș𝐢 𝐜𝐮𝐫𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦â𝐧𝐢𝐚 (𝐜𝐜𝐚. 𝟏𝟐𝟓𝟎 – 𝟏𝟔𝟎𝟎). 𝐎 𝐞𝐝𝐢ț𝐢𝐞 𝐜𝐫𝐢𝐭𝐢𝐜ă, proiect finanțat prin Granturile Academiei Române.
În cadrul manifestării vor lua cuvântul academicianul Doru Pamfil, președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, academicianul Mihai Bărbulescu, directorul Institutului „Arhiva de Folclor a Academiei Române, și prof. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române. Proiectul va fi prezentat de către cercetătorii dr. habil. Adinel C. Dincă, director de proiect, dr. Iulian M. Damian, dr. Andreea Mârza, dr. Maria Frînc și drd. Mihai Kovács.
***
Proiectul 𝐃𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐩𝐚𝐩𝐚𝐥𝐞 ș𝐢 𝐜𝐮𝐫𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦â𝐧𝐢𝐚 (𝐜𝐜𝐚. 𝟏𝟐𝟓𝟎 – 𝟏𝟔𝟎𝟎). 𝐎 𝐞𝐝𝐢ț𝐢𝐞 𝐜𝐫𝐢𝐭𝐢𝐜ă., intenționează să contribuie la inițierea unei cercetări sistematice a întregului material istoric medieval care leagă spațiul românesc de Sfântul Scaun, România fiind cel din urmă areal cultural european în care sunt îngemănate tradiții spirituale bizantino-slave și latine, dar în care un astfel de proiect național încă nu a prins contur. O inițiativă de acest fel va conduce la o mai bună înțelegere a rolului spațiului românesc în echilibrul raporturilor dintre Răsărit și Apus, în dinamica religios-confesională, diplomatico-politică ori financiar-comercială a Europei.
Inițiativa de cercetare își fixează un obiectiv general ambițios, acela de a realiza o ediție critică a tuturor bulelor și scrisorilor păstrate în colecții de pe teritoriul României, emise în numele pontifilor romani sau a reprezentanților acestora (cardinali, legați, agenți fiscali etc.), într-un interval cronologic delimitat de mijlocul veacului al XIII-lea și finalul secolului al XVI-lea, apelând la instrumentele avansate oferite de tehnologia informatică. Alături de ediția critică menționată, proiectul propune cercetări în arhivele vaticane, dar și în alte arhive și biblioteci externe (din Italia, Ungaria, Austria, Germania). Aceste demersuri vor facilita identificarea de noi surse cu privire la spațiul românesc, precum și realizarea unui ghid arhivistic privitor la contextele și specificul izvoarelor istorice asociate cu mediile curiei romane.
Proiectul va fi implementat în intervalul 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2025 de o echipă de 5 cercetători condusă de dr. habil. Adinel C. Dincă (CS II la IIGB).

 

Sursa informațiilor Academia Română Filiala Cluj-Napoca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu