LINK EXCHANGE

sâmbătă, 17 februarie 2024

Expoziția „OBIECTE DE TEZAUR DIN COLECȚIILE MUZEULUI CIVILIZAȚIEI DACICE ȘI ROMANE DEVA”

 



















„OBIECTE DE TEZAUR DIN COLECȚIILE MUZEULUI CIVILIZAȚIEI DACICE ȘI ROMANE DEVA” este o altă expoziție, „CE SE POATE VIZITA LA MUZEUL DIN DEVA!”
Sala expoziției este la etajul I al Palatului Magna Curia din Deva, organizată ca o încăpere în care se ascund comori.
La 10 ani de la deschidere, expoziția „OBIECTE DE TEZAUR DIN COLECȚIILE MUZEULUI CIVILIZAȚIEI DACICE ȘI ROMANE DEVA” continuă să fascineze pe oricine o vizitează, datorită artefactelor, tehnicii de realizare a acestora, frumuseții și eleganței lor, fiecare cu povestea sa unică!
Piese de port, piese de podoabă, garnituri de costum, piese votive, cu caracter cultic, monede, confecționate din metale prețioase, aur și argint, din mai multe perioade istorice, din epoca bronzului până în contemporaneitatea apropiată, stau așezate frumos în vitrinele lor, așteptând să se prezinte celor care vin să le vadă!
Metalele prețioase au constituit, încă din momentul descoperirii lor, materii prime pentru confecționarea de obiecte prin care a fost simbolizat prestigiul posesorului sau pe al celui care le expune. Din metale prețioase au fost realizate piese - însemne ale poziției sociale, politice sau religioase și chiar arme ori ornamente ale unora dintre acestea.
La începuturile existenței sale, chiar și moneda, cu valoarea sa întărită de autoritate prin efigiile imprimate pe ea, a fost realizate din metale prețioase.
Expoziția are și un catalog, despre bijuteriile romane expuse în cadrul ei, scris de colega noastră dr. Oana Tutilă, catalog despre care v-am mai povestit. Vă reamintim și acum de el și că îl puteți achiziționa de la casieria muzeului.
Cei care s-au ocupat de realizarea expoziției sunt colegii noștri: dr. Oana Tutilă, dr. Iosif Vasile Ferencz, conservator Adrian Stroia, Viorel Papp, curatorul permanent fiind Adrian Stroia.
Așadar dragii noștri, vă așteptăm să vedeți splendorile din aur si argint, la noi la muzeu!

 

Sursa informațiilor Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu