𝗩𝗼𝗿𝗯𝗶𝗺 𝗚𝗲𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗲, 𝗹𝗶𝗺𝗯𝗮 Ș𝘁𝗶𝗶𝗻ț𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗣ă𝗺â𝗻𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶!Bogdan Teorcărescu -Asistent de Cercetare IGR-MGN
"Eșantionul paleontologic al lunii Februarie este un dinte (molarul 3 inferior) de mari dimensiuni al speciei Mammuthus meridionalis forma „tamanensis“. Mamutul reprezintă unul dintre cele mai emblematice animale ale Epocii de Gheață, împărțind habitatul său cu o suită de animale adaptate climatului rece, cum ar fi ursul de peșteră sau rinocerul lânos. Acești mammuți cutreierau habitatele reci și deschise, care erau, de asemenea, locuite și de strămoșii noștri imediați. Din punct de vedere geologic, această lume nuera foarte îndepărtată de cea din ziua de astăzi. În timp ce Epoca de Gheață se extinde în ultimele 2.6 milioane de ani, mamutul lânos a prosperatcu 20.000 de ani în urmă, ultimii săi reprezentanți dispărând acum 4.000 de ani.
Cunoscuți științific ca reprezentanți ai genului Mammuthus, primii mamuți descoperiți aparțin speciei Mammuthus subplanifrons ce au trăit acum aproximativ 5-6 milioane de aniîn Africa de Sud. La aceștia, se pot adăuga fosilele unei a doua specii, Mammuthus africanavus, ce datează de acum 2 milioane de ani, din Africa de Nord. Acești reprezentanți timpurii ai genului Mammuthus erau animale tropicale, încă fără adaptările la climatul rece observate la urmașul lor final, mamutul lânos.
Resturi fosile ale celui mai timpuriu mamut eurasiatic, Mammuthus rumanus, au fost descrise în anul 1924, din România, de către paleontologul Sabba Ștefănescu, iar fosile ulterioare au fost raportate din Anglia, Italia, și Bulgaria. Tranziția de la acest stadiu bazal, la stadiul mai evoluat al mamutului lânos reprezintă unul dintre cele mai clare exemple de schimbare evolutivă la animalele terestre. Specia următoare în lanțul evolutiv este Mammuthus meridionalis, cunoscută în mod obișnuit ca„mamutul sudic“, care trăia în principal în regiunile sudice. Rămășițele complete ale scheletului acestei specii indicau o înălțime de aproximativ 4 metri și o greutate de 10 tone.Un pas crucial în evoluția mamutului a fost identificat în China, acum aproximativ 1.2 milioane de ani, unde o populație locală de mamuți sudici a dat naștere unei noi specii, Mammuthus trogontherii, cunoscută și sub numele de „mamutul de stepă“. Scheletele complete arată că această specie a păstrat dimensiunile impresionante ale strămoșului său imediat. Mamutul de stepă și-a extins aria de răspândire, ajungând în Siberia, unde a avut loc ultima etapă a evoluției sale, ducând la apariția mamutului lânos, Mammuthus primigenius acum aproximativ 800.000 de ani. Mamutul lânos și-a extins habitatul în timpul episoadelor glaciare, ajungând în Europa cu aproximativ 190.000 de ani în urmă."
Sursa informațiilor Muzeul Geologic Național.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu