LINK EXCHANGE

luni, 5 februarie 2024

CE SE POATE VIZITA LA MUZEUL CIVILIZAȚIEI DACICE ȘI ROMANE?

 











Am ajuns la partea III a micului nostru proiect on-line: CE SE POATE VIZITA LA MUZEUL CIVILIZAȚIEI DACICE ȘI ROMANE?
Rămânem tot în domeniul arheologiei, prin expoziția ”PIESE REPREZENTATIVE DIN COLECȚIA DE ARHEOLOGIE A MUZEULUI CIVILIZAȚIEI DACICE ȘI ROMANE DEVA”, pe care vă invităm să o vizitați la Palatul Magna Curia din Deva!
În vitrine sunt așezate unele din cele mai spectaculoase obiecte provenite din colecțiile muzeului, descoperite cu mulți ani în urmă sau mai recent, de arheologii de atunci și de arheologii de acum ai MCDR, pe șantierele arheologice sistematice sau în cadrul lucrărilor de infrastructură.
Piesele expuse sunt din diferite epoci istorice, de la Neolitic (epoca pietrei) și Eneolitic (epoca cuprului), la Epoca Bronzului și Prima Epocă a Fierului, de la a Doua Epocă a Fierului (perioada Regatului Dac), la Epoca Romană. Printre acestea se regăsesc vase ceramice, piese de plastică (idoli, amulete), podoabe, unelte și arme confecționate din piatră, ceramică, os, corn și metal.
În această expoziție, prin artefacte, structura și conceptul său, se poate efectiv vizualiza evoluția omului, de la începuturile sale până în antichitate.
Vasul-cuptor, vasul-pasăre, vasul-bărcuță, cu funcționalități casnice, dar și spirituale, toate datate în Epoca Bronzului, statuete neolitice, bijuterii și arme din bronz, din Epoca Bronzului, arme și unelte din fier dacice, figurine din bronz reprezentând zeități romane și multe altele vă așteaptă să le ascultați istoria, fiecare cu însemnătatea și utilitatea sa, fiecare cu amprentele gândirii și creativității celui/celei care le-a creat!
Curatorul expoziției: dr. Nicolae Cătălin Rișcuța, Șef Secția Arheologie MCDR, împreună cu specialiștii în arheologie ai Muzeului, au creat, prin aceste artefacte, un discurs frumos de evoluție umană, care merită urmărit!
Vă așteptăm cu drag!
Revenim vinerea viitoare cu o altă expoziție!

 

Sursa informațiilor Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu