LINK EXCHANGE

luni, 5 februarie 2024

𝗦𝗲𝗰𝗿𝗲𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗽𝗿𝗼𝘀𝗽𝗲𝘁̦𝗶𝗺𝗶𝗶. 𝗣𝗼𝘃𝗲𝘀𝘁𝗲𝗮 𝘂𝗻𝘂𝗶 𝗿𝗲𝗰𝗶𝗽𝗶𝗲𝗻𝘁 𝗱𝗲 𝗽𝗮𝘀𝘁𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗱𝗶𝗻𝘁̦𝗶 𝗱𝗶𝗻 𝘀𝗲𝗰𝗼𝗹𝘂𝗹 𝗮𝗹 𝗫𝗜𝗫-𝗹𝗲𝗮

 


#Obiectul_Lunii la #MMB

 
𝗦𝗲𝗰𝗿𝗲𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗽𝗿𝗼𝘀𝗽𝗲𝘁̦𝗶𝗺𝗶𝗶. 𝗣𝗼𝘃𝗲𝘀𝘁𝗲𝗮 𝘂𝗻𝘂𝗶 𝗿𝗲𝗰𝗶𝗽𝗶𝗲𝗻𝘁 𝗱𝗲 𝗽𝗮𝘀𝘁𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗱𝗶𝗻𝘁̦𝗶 𝗱𝗶𝗻 𝘀𝗲𝗰𝗼𝗹𝘂𝗹 𝗮𝗹 𝗫𝗜𝗫-𝗹𝗲𝗮


Cercetările arheologice din strada Șelari nr. 4, realizate de specialiștii Muzeului Municipiului București în cursul anului 2023, au scos la lumină un număr impresionant de recipiente farmaceutice, cosmetice și instrumente medicale provenind din binecunoscuta drogherie Economu. Dintre acestea, se remarcă capacul din faianță al unui recipient de pastă de dinți, CHERRY TOOTH, produsă de John Gosnell and Co din Londra în ultimul sfert al secolului al XIX-lea. Decorul imprimat prin transfer cu nuanțe de verde, galben și auriu înfățișează bustul tinerei regine Victoria.
Pe margine se observă două benzi circulare pe care se poate citi: „FOR BEAUTY AND PRESERVING THE TEETH & GUMS / PREPARED BY JOHN GOSNELL & CO LONDON” (Pentru frumusețe și pentru păstrarea dintiilor și a gingiilor / Preparat de John Gosnell & CO Londra) și „CHERRY TOOTH PASTE. / PATRONIZED BY THE QUEEN” (Pastă de dinți Cherry Tooth. / Sub patronajul Reginei).
Designul elaborat și culorile strălucitoare folosite pentru ornamentarea recipientelor aveau scopul de a atrage potențialii clienți. Reclamele vremii includeau și o imagine a produsului însoțită de promisiuni precum albirea dințiilor, împrospătarea gurii și a respirației și întărirea smalțului. Contrar denumirii, pasta de dinți nu avea cireșe în compoziție, ci doar o culoare roz obținută prin adăugarea carminului în amestec.
Piesa face parte din expoziția „Leacuri și remedii din drogheriile bucureștene. O călătorie arheologică în secolul XIX”, ce poate fi vizitată la Palatul Suțu în perioada 31 ianuarie – 31 martie 2024.
Dr. Elena Gavrilă, Dr. Raluca Moței
Biroul de Istorie Veche și Medievală

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu