LINK EXCHANGE

luni, 22 ianuarie 2024

Faţă de pernă (Dobrogea)

 

Exponatul săptămânii – “Faţă de pernă (Dobrogea)


Faţa de pernă, denumită local „căpătâi”, provine din localitatea Satu Nou, comuna Oltina, judeţul Constanţa. A fost confecționată în jurul anului 1930, la războiul de țesut, prin tehnici precum: țesut în patru ițe, ales peste fire, festonat, încheiat cu acul.
Având rol utilitar şi decorativ, în trecut, “căpătâiul” era nelipsit din cadrul interiorului ţărănesc dobrogean, fiind umplut cu paie sau cu lână şi aşezat, de regulă, de-a lungul sau la capătul patului. Totodată, în satele dobrogene, astfel de perne erau lucrate în număr mare şi pentru zestrea fetelor de măritat.
Mijlocul feţei de pernă este ornamentat cu motive geometrice (rețea de romburi concentrice, cruci) alese peste fire cu lână policromă (albastru, orange, alb, roșu, gri) pe fond negru. La capete apar câte trei registre decorative de factură geometrică (motive în formă de “X”, romburi, unghiuri), realizate în aceeași paletă cromatică. Laturile lungi ale pernei sunt încheiate printr-un feston roșu. La unul dintre capete, pe dos, a fost lăsată o deschizătură – „gura” pernei.
Datorită valorii sale excepţionale, ca bun al patrimoniului cultural- naţional, prin Ordinul nr. 2173/ 31.03.2017, poziţia 3, emis de Ministerul Culturii, piesa a fost clasată în categoria juridică TEZAUR.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu