LINK EXCHANGE

sâmbătă, 13 ianuarie 2024

Apariție editorială: "S-a găsit o comoară! Descoperiri monetare relatate în presa românească [1874-1944]", autor Marius Gabriel Neculae, 273 de pagini, 2023.

 


"S-a găsit o comoară! Descoperiri monetare relatate în presa românească [1874-1944]", autor Marius Gabriel Neculae, 273 de pagini, 2023.


Lucrarea nu se adresează doar istoricilor (arheologi, numismați, muzeografi, autori de monografii locale) și studenților, ci are ca grupuri țință și profesorii de istorie, colecționarii, posesorii de autorizații de deținere și utilizare a detectoarelor de metal, volumul fiind util juriștilor și polițiștilor din domeniul patrimoniului cultural, jurnaliștilor și cercetătorilor istoriei presei, dar și pasionaților de istorie.
Volumul are la bază 400 articole din presă referitoare la descoperiri monetare din perioada 1874-1944, identificate în paginile a 51 de publicații românești, articolele fiind redate și adnotate. Dintre cele 400 de articole, 272 se referă la descoperiri unice, dintre care minimum 89 la descoperiri inedite de tezaure (nesemnalate în literatura numismatică). Urmează alte 104 articole despre descoperiri de „comori”, fără a fi menționate monede, descoperiri monetare incerte sau din străinătate ș.a.m.d.
Adnotările sunt făcute plecându-se de la identificarea localității (uneori a străzii, clădirii) și a persoanelor menționate, specificarea faptului dacă descoperirea a fost semnalată și unde, dacă textul respectiv a mai fost utilizat într-o lucrare, semnalarea unor alte descoperiri monetare din localitate sau zonă, precum și a principalelor puncte de interes arheologic din localitate, fiind făcute corelații cu repertorii arheologice și numismatice, cataloage, enciclopedii și dicționare, monografii, studii și articole, alte informații din presă, cu informațiile oferite de LMI și RAN, precum și cu tezaure aflate în depozitele unor muzee.
Lucrarea este completată cu tabele privind analize asupra textelor și descoperirilor, monumente înscrise în LMI vs. înregistrări din RAN, arheologi acreditați vs. autorizații de deținere a detectoarelor de metal, evoluția legislației privind descoperirile și deținerea bunurilor de patrimoniu (sec. XIX-XXI), diferite categorii de indici și bibliografie.
Poate fi achiziționat de la magazinul muzeului sau comandat de pe cel online:
https://mnir.ro/.../s-a-gasit-o-comoara-descoperiri.../

 
#MNIR

 

Sursa informațiilor Muzeul Național de Istorie a României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu