LINK EXCHANGE

luni, 6 noiembrie 2023

Expoziție de stampe japoneze „TEATRUL KABUKI”

 

INEDIT la Muzeul Național al Bucovinei din Suceava - Expoziție de stampe japoneze „TEATRUL KABUKI
Expoziția: Kabuki, stampe japoneze
Locație: Muzeul Național al Bucovinei din Suceava
Curator: dr. Alexandru Constantin Chituță
Colecționar: av. George Șerban
Partener: Muzeul Național Brukenthal, Ambasada Japoniei în România, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu - FITS, Șerban și Asociații - Societate civilă de avocați, Muzeul Metropolitan de Artă New York, Muzeul Textilelor din Băița
Perioada:
Vernisaj: miercuri, 8 noiembrie 2023, ora 15:00
Perioadă: 8 noiembrie 2023-14 ianuarie 2024
Expoziția de stampe japoneze cu actori și scene din teatrul kabuki găzduită de Muzeul Național al Bucovinei, este prima de acest gen din Suceava.
Toate lucrările expuse aici provin dintr-o colecție privată, aparținând avocatului și colecționarului George Șerban din București.
Expoziția a debutat în 2018 la Teatrul Național din București, după care alte 5 astfel de expoziții care au fost prezentate în: Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul Orașului Oradea, Muzeul „Regina Maria” Iași, Castelul Cantacuzino Bușteni și ultima la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați, toate fiind curatoriate de Dr. Alexandru Constantin Chituță.
***
„Stampele japoneze au făcut istorie în artele plastice europene, fiind de fapt cele care au dus la apariția impresionismului, curent artistic de la care putem vorbi de dispariția academismului. Este unul dintre motivele pentru care invităm publicul sucevean să viziteze o expoziție inedită, cu piese care se circumscriu artei spectacolului: imagini care prezintă actori și scene de teatru kabuki, realizate de artiști japonezi din secolele XVII-XIX.
Expoziția a putut fi adusă la Suceava grație domnului Alexandru Constantin Chituță, director general al Muzeului Național Brukenthal, curatorul expoziției, care, anul trecut, a avut amabilitatea de a discuta cu proprietarul lucrărilor, generosul colecționar George Șerban. Ambii, cu multă îngăduință și disponibilitate au ales lucrările ce se potriveau spațiului pe care noi l-am putut pune la dispoziție, au realizat catalogul și, mai mult, ne-au adus piesele la Suceava.
Mai mult, prin amabilitatea doamnei Florica Zaharia, este expus și un chimonou ce descrie scena mamemaki, realizat în sec. XIX, piesă donată de Muzeul Metropolitan de Artă New York, pentru Colecția Muzeului Textilelor din Băița.
Tuturor celor menționați le mulțumim pentru că au fost alături de noi, pentru întregul efort și pentru deschiderea datorită căreia această expoziție poate fi oferită publicului Muzeului Național al Bucovinei!”, transmite dr. Constantin-Emil Ursu, directorul general al Muzeului Național al Bucovinei.

 

Sursa informațiilor Brukenthal National Museum / Muzeul Național Brukenthal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu