LINK EXCHANGE

sâmbătă, 25 noiembrie 2023

Arta gliptică: secretele gemelor antice

 













Work in progress. Până la vernisajul expoziției Arta gliptică: secretele gemelor antice, la care vă invităm să participați 𝗺𝗶𝗲𝗿𝗰𝘂𝗿𝗶, 𝟮𝟵 𝗻𝗼𝗶𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯, 𝗼𝗿𝗮 𝟭𝟴.𝟬𝟬, la #PalatulSuțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr 2), vă arătăm astăzi câteva mici și minunate exponate, care să ne înveselească puțin ziua aceasta mohorâtă de toamnă târzie.
Noua expoziție este despre strălucirea unei lumi demult apuse, dar ale cărei simboluri le regăsim și în prezent. Pietrele prețioase și semiprețioase incizate, numite și intalii, adesea montate în inele, se numărau printre cele mai populare tipuri de bijuterii în antichitatea greco-romană. Gravura individuală a pietrelor prețioase a sporit potențialul de personalizare a bijuteriilor, ceea ce înseamnă că multe dintre aceste mici podoabe sunt unicat.
Multe astfel de obiecte sunt așezate în vitrine, încă se mai lucrează la proiect, dar ne bucurăm să vă arătăm astăzi aceste fotografii.
Piesele incluse în expoziție fac parte din colecțiile Muzeului Municipiului București, colecția Cabinetului Numismatic al Bibliotecii Academiei Române (#CNBAR) și din colecția Muzeului Național de Istorie a României (#MNIR).
O parte a pieselor din patrimoniul Muzeului Municipiului București și cele care aparțin Bibliotecii Academiei Române provin din două mari colecții private donate statului român la începutul secolului trecut, colecțiile Maria și dr. George Severeanu și colecția Constantin Orghidan.
Piesele expuse din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României sunt singurele cu context arheologic, descoperite în siturile de la Romula, Micia și Apulum, considerate și centre ale maeștrilor artei gliptice.
Iconografia și rolul gemelor sunt strâns corelate cu materialele din care au fost lucrate, pietrele semiprețioase fiind la rândul lor încărcate de simbolism, motiv pentru care expoziția include și fragmente de pietre în stare naturală și finisate (carneol, jasp, agate, ametist, onix), pentru a oferi o privire de ansamblu asupra întregului proces de transformare a depozitelor naturale în reprezentări artistice.
Vă așteptăm cu drag!

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu