LINK EXCHANGE

sâmbătă, 21 octombrie 2023

PROGRAM 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐆𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜 𝐍𝐚ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 – 𝐒ă𝐩𝐭ă𝐦â𝐧𝐚 𝐆𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞𝐢, 𝟐3 – 𝟐𝟕 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑

 

PROGRAM 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐆𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜 𝐍𝐚ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 – 𝐒ă𝐩𝐭ă𝐦â𝐧𝐚 𝐆𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞𝐢, 𝟐3 – 𝟐𝟕 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑
Săptămâna Geologiei este un eveniment promovat în anul 1998 de către Institutul American de Geoștiințe (A.G.I.). În timp, s-a transformat într-o manifestare internațională anuală organizată în luna octombrie, de către organizații profesionale, instituții educaționale sau academice, agenții guvernamentale, cu scopul de a oferi publicului larg o mai bună înțelegere a Științelor Pământului.
Muzeul Geologic Național din București organizează această celebrare anual începând cu anul 2007, prin evenimente, workshop-uri, activități, conferințe, iar din anul 2018 a devenit o tradiție și pentru Societatea Geologică a României care a organizat „Săptamâna Geologiei“ în toate sucursalele sale din ţară: Baia Mare, Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Prahova.
PROGRAM
In fiecare zi din Săptămână Geologiei programul specific demarează la ora 12:00!
𝗟𝘂𝗻𝗶 𝟮𝟯 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 - 𝗭𝗶𝘂𝗮 𝗚𝗲𝗼𝗱𝗶𝘃𝗲𝗿𝘀𝗶𝘁ăț𝗶𝗶
Geodiversitatea este un concept larg și interdisciplinar strâns legat de varietatea proceselor și dinamica fenomenelor geologice de pe Pământ. În cercetarea științifică, geodiversitatea integrează istoria geologică a unei zone sau regiuni, prin caracteristici esențiale ce conduc la reconstrucții paleoambientale sau paleoclimatice și evenimente notabile culminate cu momente de criză. Geodiversitatea are nevoie de protecție și conservare întrucât influențează direct habitatele naturale cu floră și faună specifice dar și peisajele unice. Creșterea gradului de conștientizare a legăturilor dintre civilizația tehnologică actuală și resursele naturale din sol și subsol, sau fenomenele geologice care ne influențează societatea, prin instrumente educaționale, turism sau recreere conduce spre un management și gestionare durabilă a geodiversității.
-Conferința Dnei. Dr. Chim. Violeta-Monica Radu intitulată „Tehnologii emergente de recuperare a energiei dezvoltate la anularea gradienților de salinitate – energia albastră (CENERG-BLUE)“.
-Conferința Dnei. CS Dr. Galina Rodica Prică intitulată „Rezervații geologice din România“.
-Conferința Dlui. CS II Dr. Dan Grigore intitulată „Cutremurele și norii“.

𝐌𝐚𝐫ț𝐢 𝟐𝟒 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 – 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐃𝐢𝐧𝐨𝐳𝐚𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫
Conferință publică a dlui. Conf. Univ. Dr. Zoltán Csiki-Sava, începând cu ora 1200, având subiectul „Insula Dinozaurilor Pitici“. Dl. Zoltán Csiki-Sava sau Zoli este cadru didactic la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București și un cercetător recunoscut în domeniul paleontologiei unde a adus contribuții importante la documentarea faunelor de vertebrate fosile din țara noastră, în mod particular pentru perioada Cretacicului. Cele mai importante rezultate ale muncii sale sunt legate de micile mamifere și dinozaurii pitici din România și au fost publicate în numeroase reviste internaționale de prestigiu.

𝗠𝗶𝗲𝗿𝗰𝘂𝗿𝗶 𝟮𝟱 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 - 𝗭𝗶𝘂𝗮 𝗚𝗲𝗼-𝗘𝗱𝘂𝗰𝗮ț𝗶𝗲𝗶
Geo-educația implică stimularea înțelegerii sistemelor naturale complexe ale planetei noastre prin intermediul Științelor Pământului. Acest grup de științe implică cercetarea proceselor fizice care modelează scoarța terestră, structura și compoziția acesteia, formarea rocilor, evoluția reliefului, ecosistemele și resursele naturale, ciclul apei și modele climatice, studiul problemelor globale, impactul activităților umane asupra mediului, etc. Aplicarea cunoștințelor teoretice în medii reale se realizează prin activitățile de învățare prin experiență cum ar fi munca și excursiile pe teren, explorarea în aer liber dar și munca de laborator.
Mai multe detalii despre Geo-educație sunt oferite prin ghidajele în cadrul Muzeului Geologic Național realizate de personal cu experiență: Dr. Dan Grigore, Dr. Delia Dumitraș, Dr. Valentin Paraschiv, Dr. Galina Rodica Prică.
-Atelier educativ-creativ denumit „Prădătorii din Cambrian“ susținut de artist plastic Ramona Visalom și artist plastic Lidia Mănac.
-Atelier educativ - creativ denumit "Fascinantele lumi geologice dispărute", susținut de către Dr. Valentin Paraschiv, Dr. Rodica Prică, Marilena Constantin.
-Conferința Dnei. Dr. Monica Macovei intitulată „Geo-educație la M.G.N.“.

𝗝𝗼𝗶 𝟮𝟲 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 – 𝗘𝘅𝗽𝗼𝘇𝗶ț𝗶𝗲 𝗱𝗼𝗰𝘂𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿ă 𝗱𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝘁ă 𝗕𝗮𝘁ă𝗹𝗶𝗲𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲ș𝘁𝗶
Deschiderea oficială a expoziției va avea loc joi, 26 octombrie, începând cu ora 14.00, la Muzeul Geologic Național. Vă invităm să vizitați expoziția și să călătoriți în timp, explorând artefacte și obiecte care au aparținut combatanților din celebra bătălie pentru apărarea Bucureștiului.
Pentru realizarea acestei expoziții, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” și Muzeul Geologic Național colaborează cu parteneri precum Asociația Detecții Gorj, Asociația cultural-istorică Pleniceanu și Asociația Cultural-Științifică „In memoriam Gh.M. Murgoci”. Prin eforturile comune ale organizatorilor expoziția își propune să aducă în prim-plan momente semnificative ale istoriei Primului Război Mondial și să ofere vizitatorilor o perspectivă amplă asupra evenimentelor din timpul Bătăliei pentru București.
Expoziția va cuprinde obiecte valoroase, descoperite cu ajutorul detectorului de metale, medalii, brevete, hărți, fotografii, accesorii militare și uniforme. Un aspect deosebit îl reprezintă replicile istorice ale uniformelor Regelui Ferdinand I și Reginei Maria din timpul Primului Război Mondial.
Indiferent dacă sunteți pasionați de istorie sau pur și simplu doriți să vă bucurați de o experiență culturală nouă, această expoziție vă va oferi ocazia de a vă apropia mai mult de trecutul nostru, de a învăța și de a admira obiectele care reconstituie istoria tumultosului an 1916.

𝐕𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢 𝟐𝟕 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 – 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐒𝐞𝐧𝐢𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐆𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞
Ce ar avea de spus un Senior al Geologiei în prezent și asupra a ce ar reflecta?
În primul rând putem afla despre experiențele din cariera sa, de lucrul în domeniu, desfășurarea cercetărilor, atunci și azi. Evoluția schimbărilor în domeniul geologiei de-a lungul anilor, progresele în tehnologie, transformările priorităților din cercetare. Caracteristici geologice preferate, situri și experiențe memorabile de lucru pe teren (schițe, portrete, fotografii, excursii, evenimente). Perspective și preocupări asupra schimbărilor de mediu observabile de-a lungul carierei, îngrijorări cu privire la epuizarea resurselor. Sfaturi pentru geologi aspiranți pe baza propriei lor cariere și a experienței de viață.
Participare şi discuţii deschise.

 

Sursa informațiilor Muzeul Geologic Național.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu