LINK EXCHANGE

luni, 30 octombrie 2023

Lotul de podoabe de la Bădăcin

 

Lotul de podoabe de la Bădăcin este alcătuit din patru piese care au fost donate Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău în anii 1960, însă nu ne este cunoscut locul exact unde au fost descoperite.
”Două dintre obiecte sunt ace de păr cu cap globular și erau folosite în mod practic și erau răspândite în perioada târzie a Evului Mediu și în Epoca Modernă. Femeile le utilizau pentru a-și prinde și a-și menține părul, cocul și voalul. Ele erau nu doar funcționale, ci și extrem de decorative. Pandantivele mici, sub formă de plăci romboidale, atașate pe partea superioară a capului sferic al acestor ace, le confereau și un element sonor în timpul purtării. Acestea au fost confecționate din argint suflat cu aur și au implicat diverse tehnici de lucru, precum filigran, gravură, emailare, aurire, nituire și fixarea pietrelor semiprețioase sau prețioase. Variantele mai mici ale acestor obiecte au devenit populare începând cu secolul al XVI-lea și au fost folosite cel puțin până în secolul al XVIII-lea. În comparație cu variantele lor mai mici, acele de la Bădăcin sunt mai rare și mai puțin cunoscute, datorită dimensiunilor lor mai mari. Chiar dacă variantele mai mici erau, de asemenea, frumoase, în timp ele au devenit obiecte de uz comun, în special cele cu pietre semiprețioase, care erau mai accesibile” - 𝐓𝐢𝐦𝐞𝐚 𝐊𝐞𝐫𝐞𝐬𝐳𝐭𝐞𝐬, arheolog.
Cele patru podoabe despre care se știe că provin de la Bădăcin pot fi admirate în #BeciulCultural, în cadrul expoziției temporare ”𝐀𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐯𝐢𝐚𝐭̦𝐚 𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐢̂𝐧 𝐄𝐯𝐮𝐥 𝐌𝐞𝐝𝐢𝐮”. Vă așteptăm să ne vizitați, de marți până duminică, între orele 9,00 – 17,00.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu