LINK EXCHANGE

marți, 24 octombrie 2023

Expoziția „Flori de piatră la Rodna”

 

Sub egida Consiliului Judeţean Bistriţa- Năsăud , a Complexului Muzeal Bistriţa – Năsăud, Muzeul Etnografic şi al Mineritului Rodna , organizează vineri , 20 octombrie 2023, ora 14:00 expoziția „Flori de piatră la Rodna” și lansare de carte „Cartea diamantelor” a autorului Lucian Ion.
Expoziția aduce în atenția publicului vizitator, exponate din patrimoniul mineralogic și petrografic din bazinul minier Valea Vinului , Cobășel, Valea Blaznei.
Frumusețea mineralelor a atras atenția oamenilor din toate timpurile. Primele însemnări despre colecționarea mineralelor apar din secolul al XIV-lea în arhivele unor familii de nobili și sunt menționate ca parte a unor colecții de rarități.
În secolul al XVIII-lea , pe lângă nobili , sunt menționați și alți colecționari de minerale, în special cei din localitățile miniere.
Rodna este renumită pentru frumusețea mineralelor apărute de-a lungul anilor. Primele studii despre eșantioanele din Rodna apar în anul 1877, în revistele de specialitate, articolele fiind semnate de renumitul Krenner J., mineralog de renume mondial al vremii.
Mineralele prezentate (flori de piatră), fac parte din secția muzeului și din colecții particulare .
Lucian Ion autorul cărții ”Cartea Diamantelor” de profesie inginer geolog, absolvent al facultaţii de geologie din cadrul Universităţi Bucureşti, promoţia 1969.
După terminarea facultăţii lucrează în cadrul I.P.E.G Cluj ca inginer geolog, fiind detaşat în mai multe centre miniere din ţară dar şi din străinătate, unde a ocupat mai multe funcţii, efectuând atât muncă de teren cât şi de birou. La secţia Rodna a lucrat între anii 1978-1989.
Pasionat de munca sa, de bogăţia şi frumuseţea locurilor din zonele în care a activat ca geolog, l-a inspirat să scrie mai multe cărţi în care se regăsesc o parte din însemnările personale, dar şi din cercetările şi descoperirile pe care le-a facut împreună cu echipa sa de prospecţiuni I.P.E.G Cluj.
Din lucrările publicate menţionăm: Cautători de aur din Carpaţi - 2007, Zăcăminte strategice vol I -2013, Vol II- 2015 , Vol III şi IV – 2020, Geologi români la Palmira -2018, Aur şi telur la Baia de Arieş. Proiectul Silvanit -2020, Mistere geologice din Regiunea Rodna 2021, Celebra Roşie Montană – 2021, Districtul Zlatna-Valea Almaşului - 2021, Profeţii geologice -2021, Telurul talismanul geologilor -2022, Aurul din Bucium -2020.
Cea mai strălucitoare și mai dură piatră de pe Pământ este diamantul și istoria lui este fantastică, iar cele mai semnificative aspecte din cercetarea și extracția este prezentată în lucrarea ”Cartea diamantelor”.

Vă așteptăm cu drag!
Muzeograf, Floare Grapini

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal Bistriţa – Năsăud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu