LINK EXCHANGE

luni, 9 octombrie 2023

Despre „portul schileresc”, în expoziția „Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite”

 



Costumul popular bărbătesc din Oltenia, cunoscut sub denumirea de costum schileresc, a apărut în secolul al XIX-lea, fiind creat de deputatul țăran Dincă Schileru (6 noiembrie 1846-3 iunie 1910), care deținea un atelier de croitorie renumit. Mergând în costum popular în Parlament, el a impus această modă, modelul realizat de el rămânând unul reprezentativ pentru zona Olteniei.
Piesele componente ale costumului: laibărul, haina și pantalonii, sunt confecționate din dimie, o stofă albă din lână, împâslită la piuă și bogat decorată cu „găitane”, împodobite, pe alocuri, cu broderii policrome.
Astfel de costume au devenit o modă, în scurt timp, fiind purtate de țăranii înstăriți și intelectualii satelor.
Această vestimentație a avut o continuitate neîntreruptă până în zilele noastre, și o recunoaștere unanimă, datorită fondatorului și promotorului modei, cunoscută drept „port schileresc”.
Pe lângă portul bărbaților, Dincă Schileru a influențat și portul femeilor din zonă.
În zilele noastre, meșterul artizan Gheorghe Ciuncanu (n. 1949), originar din Topești, Tismana, este cunoscut pentru costumele populare pe care le realizează. Atelierul meșterului, din satul Gornovița, județul Gorj, este locul în care se mai lucrează piese de îmbrăcăminte bărbătești precum: veste, cojoace, sumane, șube, precum și pantaloni, având ca sursă de inspirație modelele lucrate de Dincă Schileru.
Astăzi, interpreți de muzică populară, membri ai unor ansambluri folclorice, dar și multe vedete poartă piese realizate de iscusitul meșter.
Vă invităm să vizitați expoziția „Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite”, deschisă la Muzeul de Etnografie Brașov, Bd. Eroilor nr. 21A, program miercuri-duminică, orele 9:00-17:00, unde puteți admira o vestă schilerească, din colecția Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu.
Proiectul expozițional „Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite”, a fost inițiat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și întrunește obiecte de patrimoniu aparținând următoarelor muzee și colecții din România: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Maramureșan Sighetul Marmației, Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Colecția Etnografică Marius Matei și Muzeul de Etnografie Brașov.


#MoștenireaCulturalăBrașoveană
#MuzeuldeEtnografieBrașov
#DincolodepovesteGraiulstraielormoștenite
#FinanțatorprincipalPrimăriaBrașov
#CofinanțatorConsiliulJudețeanBrașov

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu