LINK EXCHANGE

luni, 2 octombrie 2023

𝐒𝐎𝐌𝐍𝐔𝐋 (𝐒𝐢𝐥𝐮𝐫𝐮𝐬 𝐠𝐥𝐚𝐧𝐢𝐬) 𝐎𝐫𝐝. 𝑆𝑖𝑙𝑢𝑟𝑖𝑓𝑜𝑟𝑚𝑒𝑠, 𝐅𝐚𝐦. 𝑆𝑖𝑙𝑢𝑟𝑖𝑑𝑎𝑒, 𝐆𝐞𝐧. 𝑆𝑖𝑙𝑢𝑟𝑢𝑠

 


Exponatul #LUNII #OCTOMBRIE
Secția de Științele Naturii, #MUZEULOLTENIEI
𝐒𝐎𝐌𝐍𝐔𝐋 (𝐒𝐢𝐥𝐮𝐫𝐮𝐬 𝐠𝐥𝐚𝐧𝐢𝐬)
𝐎𝐫𝐝. 𝑆𝑖𝑙𝑢𝑟𝑖𝑓𝑜𝑟𝑚𝑒𝑠, 𝐅𝐚𝐦. 𝑆𝑖𝑙𝑢𝑟𝑖𝑑𝑎𝑒, 𝐆𝐞𝐧. 𝑆𝑖𝑙𝑢𝑟𝑢𝑠
Este o specie de 𝐩𝐞𝐬̦𝐭𝐞 𝐫𝐚̆𝐩𝐢𝐭𝐨𝐫 de talie mare din familia Siluridae, fiind răspândit mai ales în Europa Centrală și Europa de Est, dar și în Asia.
În România 𝐢̂𝐥 𝐠𝐚̆𝐬𝐢𝐦 în Dunăre în Deltă, în lacurile litorale (Siutghiol), în cele interioare (Snagov), în râurile Siret, Argeș, Mureș, Olt, Jiu, Someș, Crișuiri, Târnave, Bega, Timiș. Peștele preferă locurile adânci cu substrat mâlos și ape tulburi.
Somnul are un 𝐜𝐨𝐫𝐩 𝐥𝐮𝐧𝐠, cu un cap turtit dorso-ventral; are o 𝐠𝐮𝐫𝐚̆ 𝐥𝐚𝐫𝐠𝐚̆ 𝐜𝐮 𝐝𝐢𝐧𝐭̦𝐢 𝐦𝐢𝐜𝐢, 𝐚𝐬𝐜𝐮𝐭̦𝐢𝐭̦𝐢 și deși ca o perie și 3 perechi de mustăți (o pereche de mustăți lungi pe maxilarul superior iar sub gură se găsesc două perechi de mustăți scurte).
𝐂𝐨𝐫𝐩𝐮𝐥 se termină fără o înotătoare codală propriu-zisă. În medie somnul are o lungime de 2 m, putând însă atinge o lungime de 3 m și o greutate de 150 kg. Culoarea corpului este albăstruie negricioasă sau verzuie măslinie pe spate, pe alocuri marmorat, lipsit de solzi iar abdomenul este de o culoare mai deschisă.
Somnul este 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯 𝐦𝐚𝐢 𝐚𝐥𝐞𝐬 𝐧𝐨𝐚𝐩𝐭𝐞𝐚, vânând în apele tulburi când temperatura apei este peste 40C. Principalul său detector sunt mustățile ce sunt folosite ca niște senzori și care în unele situații atrag peștișori curioși pe care acesta îi înfașcă de cum s-au apropiat.
𝐇𝐫𝐚𝐧𝐚 lui constă mai ales din pești și raci, dar poate ataca și păsări acvatice sau mamifere tinere. Adulții duc în general o viață solitară.
Perioada de 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐧𝐞𝐫𝐞 𝐚 𝐢𝐜𝐫𝐞𝐥𝐨𝐫 este între lunile mai și iunie, când temperatura apei crește peste 180C, în locuri bogate cu plante acvatice. După 3-4 zile apare puietul care are o dimensiune de 4-5 mm. După zece zile încep să se deplaseze activ consumând plancton și crustacee mici iar în lipsa hranei apare fenonenul de 𝐜𝐚𝐧𝐢𝐛𝐚𝐥𝐢𝐬𝐦.
𝐋𝐨𝐧𝐠𝐞𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 acestui pește poate depăși 80 de ani.
𝐈𝐜𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐬𝐨𝐦𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐭𝐨𝐱𝐢𝐜𝐞 𝐬̦𝐢 𝐧𝐮 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐢𝐧𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐮𝐦𝐚𝐧!!!
Conform criteriilor stabilite de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii IUCN, somnul are un statut de conservare cu 𝐫𝐢𝐬𝐜 𝐬𝐜𝐚̆𝐳𝐮𝐭 (LC).
Material realizat de: Muzeograf Dr. 𝘐𝘰𝘯𝘦𝘭𝘪𝘢 𝘊𝘭𝘢𝘶𝘥𝘪𝘢 𝘎𝘰𝘨𝘢, #SecțiadeȘtiințeleNaturii, 𝘔𝘶𝘻𝘦𝘶𝘭 𝘖𝘭𝘵𝘦𝘯𝘪𝘦𝘪 𝘊𝘳𝘢𝘪𝘰𝘷𝘢.

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu