LINK EXCHANGE

marți, 5 septembrie 2023

Tarafurile cafenelelor din Brașov și „primașii” acestora

 

Tarafurile cafenelelor din Brașov și „primașii” acestora


Orchestra devine o prezență obișnuită în cafenelele brașovene, după 1900. Publicul amator de „muzică frumoasă românească” era invitat, în toamna anului 1911, la cafeneaua „Transilvania”, unde, „seară de seară”, concerta orchestra lui Ioan Rusu, mult apreciat „artist de fluier”.
La începutul anului următor, doritorii de „muzică bună” se puteau delecta, la cafeneaua „Coroana”, cu piesele interpretate de „minunatul taraf” al „primașului Gheorghe Dicu”, bine cunoscut, pe atunci, brașovenilor. În anul 1909, în urma unui concurs inițiat de revista maghiară „Zenészlap”, numitul dirijor fusese desemnat, de către cititorii publicației, drept „cel mai popular și distins conducător de taraf din Ungaria”, primind pentru aceasta o medalie de aur, ca premiu din partea redacției revistei.
Tot la „Coroana”, la final de 1913, „muzica militară” concerta în fiecare marți, miercuri, joi, sâmbătă și duminică. În aceeași perioadă, la cafeneaua „Elite” putea fi ascultat taraful condus de Kálló Geza, iar la cafeneaua Drechsler cânta „capela de muzică” ce-l avea ca dirijor pe Albert Roth. Din orchestră făcea parte și fratele acestuia, Wilhelm, un virtuoz al taragotului.
Vă invităm să vizitați expoziția „Mode și cafenele în Brașovul de odinioară”, deschisă până la sfârșitul lunii septembrie, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, din Piața Sfatului, nr. 15, de miercuri până duminică, între orele 10:00–18:00.
Surse: Revista „Gazeta Transilvaniei”
Foto: Carte poștală din Colecția Edmund Vass, publicată în „Bulevardul Rudolf și Livada Poștei”, p. 27, reprezentând taraful condus de Gheorghe Dicu.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu