LINK EXCHANGE

marți, 19 septembrie 2023

Săpăligi din corn de cerb

 



EXPONATUL LUNII 


Săpăligi din corn de cerb


Încadrate în categoria obiectelor din materii dure de origine animală, acestea sunt realizate din corn de cerb și au servit omului încă din preistorie la prelucrarea terenului. Uneltele pentru lucrat pământul sunt cunoscute în toate culturile neolitice, neo-eneolitice, dar și în epoca mijlocie a bronzului.
Bunurile culturale mobile expuse au fost descoperite în localitatea Pir, punctul Cetate (Vársziget), județul Satu Mare. Ca urmare a săpăturilor arheologice întreprinse sub conducerea lui Zoltán Székely în anii 1953-1954, unde a fost descoperită o așezare aparținând culturii Otomani.
La realizarea acestor unelte au fost utilizate diferite tehnici de prelucrare specifice și adaptate acestei materii prime: cioplire, percuţie, spargere intenţionată, despicare, prin tehnica renurajului, folosindu-se aşchii şi burine de silex, prin secţionare cu firul umed şi nisip, prin abraziune, utilizându-se un substrat dur cu granulaţie diferită, prin perforare cu ajutorul străpungătoarelor şi burinelor de silex și prin şlefuire.
Cu acest prilej expunem la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș trei astfel de săpăligi în diferite stadii de prelucrare.
Obiectele propuse sunt:
Săpăligă din corn de cerb, neperforat, teșit pe o latură spre vârf (Inv. 389)
Corn de cerb cu început de perforare, teșit pe o latură spre vârf (Inv. 363)
Săpăligă din corn de cerb perforat (Inv. 810)
Monica Ghiman, conservator

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu