LINK EXCHANGE

sâmbătă, 12 august 2023

Ziua Porților Deschise pe Șantierul Arheologic din Păuleni-Ciuc, Dâmbul Cetății

 

Ziua Porților Deschise pe Șantierul Arheologic din Păuleni-Ciuc, Dâmbul Cetății


Organizator: MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni
Partener: Primăria Păuleni-Ciuc, jud. Harghita
Locul și data desfășurării: Situl arheologic din Păuleni-Ciuc, Dâmbul Cetății, 18 august, intervalul orar 10.00 - 17.00
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni invită publicul vineri, 18 august 2023, începând cu ora 10.00, la Ziua porților deschise pe Șantierul arheologic din Păuleni-Ciuc, Dâmbul Cetății, pentru a afla de la specialiștii muzeului poveștile noilor descoperiri din campania de cercetare arheologică interdisciplinară desfășurată anul acesta.
Situl de la Păuleni-Ciuc – Dâmbul Cetăţii, jud. Harghita, este cunoscut şi cercetat de MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni în parteneriat cu instituţii din ţară şi străinătate începând din 1999 şi este “un sit-cheie pentru cunoaşterea eneoliticului şi epocii bronzului din arealul aferent sectorului central-sudic al Carpaţilor Orientali. Cercetările efectuate au descoperit în cadrul acestui sit vestigiile culturilor Cucuteni-Ariuşd, Bodrogkeresztúr, Coţofeni, Jigodin, Costişa-Ciomortan şi Wietenberg. Acestora li se adaugă descoperiri singulare de factură dacică târzie şi din epoca romană târzie sau post-romană timpurie nedefinite cultural”, aflăm de la echipa formată din dr. Dan Buzea, dr. Dan Ştefan şi drd. Puskás József, coordonată de dr. Valerii Kavruk, responsabil ştiinţific și manager al instituției.
Campania din 2023 a vizat noi secțiuni de sit. În prezent se documentează materialele arheologice descoperite - ceramică, obiecte de piatră, os etc. - şi s-au prelevat probe de cărbune şi os pentru analize de radiocarbon în vederea determinării vechimii lor.
O parte dintre artefactele descoperite în situl de la Păuleni-Ciuc – Dâmbul Cetăţii pot fi văzute în expoziţia de bază de la sediul MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteniţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, jud. Covasna şi pe site-ul www.muzeu.mncr.ro.

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni
Sf. Gheorghe, str. Gábor Áron, Nr.16
Tel: 0267314139
www.mncr.ro/ MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni
secretariat@mncr.ro

 

Sursa informațiilor MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu