LINK EXCHANGE

sâmbătă, 26 august 2023

Sticlă de Boemia în colecția muzeului

 

Sticlă de Boemia în colecția muzeului


Se cunoaște din istoria sticlei europene că, în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, meșterii sticlari din Boemia au experimentat noi rețete de fabricație până au descoperit dozajul corect de oxid de calciu ca adaos în compoziția sticlei, această sticlă, în literatura de specialitate, numindu-se „sticlă cristal de cretă“ (germ. „Kreyde-Kristallglas“).
Ulterior, sticla meșterilor boemieni a căpătat strălucire; pereții fiind masivi și groși, erau potriviți pentru tehnici de tăiere și gravare.
Este cunoscut și obiceiul de a emigra al meșterilor sticlari din Boemia, și nu numai, ci și al celor din Austria sau din alte zone central-europene, în estul Europei. Prezența sticlarilor din Boemia își face simțită prezența încă de la sfârșitul secolului al XVII-lea, și în Transilvania. Ei au adus nu numai rețete tehnologice, ci și modele artistice uzitate în epocă.
Boemia a rămas recunoscută pentru calitate, pentru sticla frumoasă și plină de culoare precum și pentru măiestria și frumusețea decorului.
Vă prezentăm astăzi din colecția muzeului o sticlă pentru băutură, a cărei proveniență este import Boemia și datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Piesa este de formă cilindrică cu baza hexagonală. Este o sticlă transparentă, turnată în formă. Corpul sticlei este fațetat, cu gât alungit cuprins în trei inele din sticlă rubin. Buza inelară, evazată, este prevăzută cu dop prelucrat în formă piramidală. Decorul piesei este realizat în registre de rubin (oxid de cupru), cu decorațiuni florale și „ciorchini de struguri, dispuse în cadre circulare pe corpul sticlei.
Piesa era utilizată la servirea băuturilor, având în același timp și rol decorativ prin forma elegantă, cromatică și decor.
Sursa: Fulga Ligia, „Sticla transilvăneană în secolele XVII-XVIII. Soluții tehnice, tendințe artistice”, Editura Economică, București, 2004


#cristalboemia #sticlar #MuzeuldeEtnografieBrasov

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu