LINK EXCHANGE

marți, 8 august 2023

Medalia românească: FARURILE DE PE LITORALUL ROMÂNIEI LA MAREA NEAGRĂ

 

FARURILE DE PE LITORALUL ROMÂNIEI LA MAREA NEAGRĂ


Sistemul de semnalizare maritimă de pe țărmul românesc al Mării Negre asigură desfășurarea navigației în bune condiții și este alcătuit din șapte faruri principale (de aterizare) la Mangalia, Tuzla, Constanța, Midia, Gura Portiței, Sfântu Gheorghe şi Sulina; trei grupuri de lumini portuare la Mangalia, Constanța şi Midia; cinci instalații sonore de semnale de ceață (nautofoane) la Mangalia, Tuzla, Constanța, Midia şi Sulina.
Sistemul de semnalizare maritimă este administrat de către Direcția Hidrografică Maritimă, autoritate națională în domeniul hidrografiei maritime, conform Legii nr. 395 din anul 2004 privind activitatea hidrografică maritimă în România.
În luna aprilie 2013, a fost validată și distribuită prima hartă electronică de navigație românească, harta nr. RO405002 (hartă electronică echivalentă hărții clasice marine 1.050.02, De la Capul Tuzla la Capul Midia). Astăzi România are în portofoliu 22 de hărți electronice de navigație, înscrise în catalogul secretariatului Organizației Hidrografice Internaționale.
Anul 2014 a marcat tipărirea primei hărți clasice românești cuprinsă în catalogul hărților internaționale, iar în anul 2016 avem primii ofițeri cu pregătire recunoscută internațional în domeniul hidrografiei Cat. A și cartografiei Cat. B.
Din anul 2020, a fost introdus pe toate hărțile de navigație produse de DHM codul QR pentru actualizarea acestora.
În perioada 2018-2022, au loc primele misiuni de cercetare hidrografică și oceanografică a NMH în afara Marii Negre: Marea Mediterană (2018 - 2021) și Oceanul Atlantic (2022). În perioada 2021-2022, au intrat în dotare două noi ambarcațiuni de cercetare hidrografică și oceanografică Ocean 1 și Ocean 2.
În colaborare cu partenerii noștri, Forțele Navale Române prin Direcţia Hidrografică Maritimă, am lansat setul medalistic format din șapte medalii de colecție cu design avers personalizat și revers comun.
Setul de colecție – compus din medalie, certificat de autenticitate personalizat și cutie de lemn – poate fi procurat de la magazinele instituției noastre, la prețul de 2 000 lei/set pentru varianta din argint și de 950 lei/set pentru varianta din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.


Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:
* Material: Argint 999‰
- Diametru: 37 mm
- Greutate: 31,1 grame
- Calitate: proof
# Tiraj fix: 60 bucăți
* Material: Aliaj de cupru
- Diametru: 37 mm
- Calitate: proof
# Tiraj fix: 40 bucăți
_____________________________________________
#MonetariaStatului #ForteleNavaleRomane #FarurileRomaniei #Medalii #SetMedalistic #ProgramMedalistic #Romania #MarinaRomana #Midia #GuraPortitei #Mangalia #Constanta #SfGheorghe #Tuzla #Sulina

 

Sursa informațiilor Monetăria Statului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu