LINK EXCHANGE

miercuri, 30 august 2023

Coptul pâinii

 



Pregătirea pentru coptul pâinii începe cu cernutul făinii printr-o sită deasă destinată doar făinii obținută din grâu. Procedeul începe în seara premergătoare coacerii pâinii. După ce este cernută, seara înainte de culcare, se face plămădeala. Aceasta constă în dizolvarea unui aluat păstrat de la un copt anterior, într-un vas cu apă caldă și cu drojdie. Se acoperă cu o față de masă țesută și se lasă să dospească până dimineața.
Dimineața devreme, se pregătește un vas cu apă caldă în care se pune câte o lingură de sare pentru fiecare pâine în parte, care va fi obținută din cantitatea de făină pregătită. Se amestecă până se dizolvă. Această apă este încorporată treptat în făină, până se formează aluatul. Dacă aluatul mai necesită apă, se adaugă în completare tot apă călduță.
Se frământă aproximativ o oră, însă se ține cont dacă aluatul are un aspect neted și dacă se desprinde de degete. Se presară făină, se face semnul crucii în trei locuri pe aluat, apoi se acoperă cu fața de masă și se lasă la dospit.
Când începe să dospească se aprinde focul în cuptor. Cuptorul este bine pregătit dacă vatra devine albicioasă și sar scântei. Se trage jarul cu dârgul și se mătură bine cu pămătuful. Pe lopată se pune făină albă sau tărâță pentru ca aluatul să nu se lipească. Se rupe aluatul sub formă rotundă și se așează pe lopată iar în mijlocul aluatului se face un orificiu cu degetul ca să „răsufle aluatul”.
După ce toată pâinea este în cuptor, gospodina aruncă de trei ori făină pe jarul din gura cuptorului, apoi își face cruce și își spune în gând: „Măicuța Domnului, lucră tu!”
După două ore pâinea este scoasă din cuptor și bătută de coaja neagră, cu muchia unui cuțit mare, căpătând astfel un aspect auriu.
Vă invităm să vizitați Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea, unde puteți vedea un interior de casă cu tindă, unde se pregătea pâinea și „casa dinainte”, specifice zonei Rupea dar și alte aspecte din viața comunităților din această zonă.

Sursa: Cercetări de teren zona Rupea, 2022


Foto 1: Tinda, reconstituire în cadrul expoziției permanente a Muzeului Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea


#coptulpainii #zonarupea #muzeuletnograficgheorghecernearupea

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu