LINK EXCHANGE

luni, 3 iulie 2023

Pălăriile săsești, obiecte de recuzită la sărbători

 


Bărbații și feciorii sași purtau pe cap obișnuita pălărie țărănească din pâslă, de formă rotundă. Cu ocazia diferitelor sărbători aceste pălării deveneau piese de recuzită ceremonială, frumos decorate. De regulă, de împodobirea pălăriei se ocupau fetele.
Una dintre aceste ocazii era sărbătoarea Cununii (Kronenfest) care se sărbătorea de către comunitatea săsească la 29 iunie, în fiecare an, în ziua de Sf. Petru şi Pavel.
În localitatea Lovnic, zona Rupea, feciorii aduceau fetelor pălăriile pentru împodobit chiar în dimineața zilei de Sf. Petru și Pavel. „Vrâsta” se confecționa manual. Din hârtie cerată sau chiar ceară, fetele realizau flori colorate diferit, la care adăugau mici bucățele de oglindă.
Dimineața feciorii veneau în vizită la fete unde erau serviți cu prăjitură și un pahar de rachiu, timp în care fetele le coseau „vrâsta” la pălărie.
Sărbătoarea Cununii era un vechi ritual agrar închinat vegetaţiei, recoltei, prosperităţii oamenilor şi divinităţii. Scenariul ritual, susţinut de fetele şi feciorii confirmaţi implica realizarea coroanei cu flori şi frunze verzi de stejar și ridicarea acesteia într-un loc bine stabilit, rostirea unor texte în versuri de către un fecior prin care se mulțumea lui Dumnezeu pentru roadele obținute de pe holde iar la final, dansuri şi muzică de fanfară, la care asista întreaga comunitate.
Vă invităm să vizitați Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea unde alături de expoziția permanentă, este deschisă în această perioadă și expoziția temporară „Costumul săsesc din Zona Rupea și Țara Bârsei” și unde puteți afla și alte aspecte legate de comunitățile din zonă.


Foto 1: Sărbătoarea Cununii (Kronenfest), Lovnic, zona Rupea
Datare: aprox. 1973-1974
Arhiva Muzeului de Etnografie Brașov
Foto 2. Pălărie cu „vrâstă” din Lovnic aflată în expunere la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea

#muzeuletnograficgheorghe #SfPetrusiPavel #kronenfest #zonarupea #sași

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu