LINK EXCHANGE

joi, 27 iulie 2023

𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 𝐦𝐮𝐳𝐞𝐚𝐥-𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭𝐢𝐯 „𝐂𝐮𝐜𝐞𝐫𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐨𝐭𝐨𝐦𝐚𝐧𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝟏𝟔𝟔𝟎 - 𝐂𝐞𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐎𝐫𝐚𝐝𝐞𝐚 𝐬𝐮𝐛 𝐬𝐭𝐚̆𝐩𝐚̂𝐧𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐦𝐢𝐥𝐮𝐧𝐞𝐢”

 

𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 𝐦𝐮𝐳𝐞𝐚𝐥-𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭𝐢𝐯
„𝐂𝐮𝐜𝐞𝐫𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐨𝐭𝐨𝐦𝐚𝐧𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝟏𝟔𝟔𝟎 - 𝐂𝐞𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐎𝐫𝐚𝐝𝐞𝐚 𝐬𝐮𝐛 𝐬𝐭𝐚̆𝐩𝐚̂𝐧𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐦𝐢𝐥𝐮𝐧𝐞𝐢”


1- 31 august 2023
La Muzeul Orașului Oradea, Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41,
În intervalul orar 10.00 – 18.00.
Costul unui bilet este de 5 lei/persoană.
Adresat atât elevilor din învățământul preuniversitar, cât și pasionaților de istorie și, mai ales, de istoria frumosului nostru oraș.
Cu acest prilej, muzeograful Dumitru Noane va prezenta evenimentele care au avut loc în timpul asediului din 1660 - purtat de oștile Imperiului otoman împotriva apărătorilor, majoritatea civili și, mai mult, tineri învățăcei -, cucerirea cetății, care a avut loc acum 363 de ani și urmările acestui eveniment asupra evoluției cetății și a așezărilor din jurul acesteia, ca reședință de pașalâc otoman.
Cucerirea Oradiei, la 1660, reprezintă una dintre ultimele zvâcniri expansioniste ale Imperiului otoman, un important pas spre ținta următoare – Europa centrală. Pretextul anexării cetății de pe malul Crișului Repede a fost faptul că Gheorghe Rákóczi II, rebelul principe, unul dintre conducătorii răscoalei antiotomane a țărilor române între 1658-1660, și-a avut sediul aici. Cauzele sunt însă mult mai complexe și vizează însăși strategia lui Köprülü-Mehmed pașa în raporturile Imperiului otoman cu această parte a Europei. Prin cucerirea Oradiei se urmărea realizarea unei legături în lanțul orașelor-cetăți reședințe de pașalâcuri: Belgrad - Timișoara - Oradea - Eger – și, astfel, crearea unui front capabil oricând de a fi împins înainte. Cucerirea a fost posibilă în urma unui asediu de 46 de zile în care apărătorii – în cea mai mare parte populația civilă din oraș, neobișnuită cu mânuirea armelor, respectiv elevi de la școala orădeană –, nu s-au sfiit să se opună unui dușman copleșitor din punct de vedere numeric. Aceasta a deschis o pagină nouă în istoria cetății și orașului, aceea de reședință a unuia dintre cele mai puțin longevive pașalâcuri otomane.
Toți cei interesați pot să se înscrie la program muzeal. Asociațiile/cluburile pot să se programeze după cum stabilesc, de comun acord, membrii acestora. Elevii sunt așteptați preferabil în grupuri constituite la nivelul școlilor de către cadrele didactice ce desfășoară activități pe timpul vacanței.
Programările se fac la numărul de telefon : 0771/741.331.
Vă așteptăm cu drag!

 

Sursa informațiilor Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu