Ziua Internațională a Biodiversității (22 mai)
Împreună cu Asociația Grădinilor Botanice din România și Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, Grădina Botanică ”Dimitrie Brandza” a Universității din București, celebrează biodiversitatea printr-o expoziţie de acuarele reprezentând orhidee din flora sălbatică a României.
Biodiversitatea este rodul unui mare laborator care este planeta Pamânt, cu cele peste 30 milioane specii diferite, rezultate în aproximativ 4,5 miliarde ani de evoluţie. Biodiversitatea cuprinde totalitatea speciilor aflate într-un anumit biotop, într-o anumită regiune, țară, continent, dar nu numai atât. Biodiversitate înseamnă și varietatea genotipurilor şi genofondului din interiorul populaţiilor unei specii, pe întregul său areal de răspândire, precum și diversitatea comunităţilor de organisme, integrate într-un anumit biotop, şi complexul de relaţii funcţionale care guvernează ecosistemele prezente. Biodiversitatea are și o componentă culturală care reuneşte toate practicile, tradiţiile şi creaţiile umane, care au ca bază de inspiraţie ori ca obiect componente ale viului, în toată complexitatea sa.
Orhidaceae reprezintă cea mai numeroasă familie de plante vasculare, la nivel global fiind până în prezent cunoscute peste 28.000 specii și subspecii. Cele mai multe orhidee trăiesc epifit, în zonele tropicale și subtropicale. La noi în țară sunt descrise peste 70 specii. Acestea sunt erbacee, terestre, de talie mică comparativ cu cele exotice. Cele mai multe sunt foarte rar întâlnite, iar câteva sunt protejate ca monumente ale naturii: papucul doamnei (Cypripedium calceolus), sângele voinicului (Nigritella spp.). Himantoglossum calcaratum subsp. rumelicum, Liparis loeselii sunt alte două orhidee, protejate prin legislația europeană și națională.
Angiolina Santocono a fost pictoriță de origine italiană, născută în 1889 la Port Said. A venit în România în 1896 împreună cu familia, tatăl (Gaetano Santocono) fiind solicitat de către Luigi Cazzavillan pentru o colaborare ce viza realizarea picturilor din incinta Teatrului Național din București. La începutul anilor 1960, pictorița îl cunoaște pe profesorul Ion T. Tarnavschi, directorul Grădinii Botanice, și sunt puse astfel bazele unei colaborări care urmărea realizarea florei ilustrate a României. În cadrul acestui proiect, Angiolina Santocono a realizat numeroase acuarele reprezentând plante spontane și cultivate din țara noastră, printre acestea aflându-se și cele 38 expuse cu ocazia Zilei Internaționale a Biodiversității în sala de la parterul clădirii administrative a Grădinii Botanice ”Dimitrie Brandza”, Universitatea din București.
Grădina Botanică ”Dimitrie Brandza” este o instituție de învățământ și cercetare, implicată activ în problematica legată de conservarea biodiversității, în educația privind importanța protejării oricăror forme de viață.
Sursa informațiilor Grădina Botanică "D. Brandza", Universitatea din București.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu