LINK EXCHANGE

marți, 2 mai 2023

Vasul-legănel de la Grigoreuca

 


Exponatul lunii mai
Vasul-legănel de la Grigoreuca


Este fascinant cum în decursul a mii de ani, obiectele din lut nu și-au pierdut farmecul și s-au adaptat la fiecare epocă evoluând odată cu societatea. Un material atât de modest - lutul, a putut fi valorificat într-o diversitate de moduri printre care cel mai străvechi – modelarea vaselor. Multitudinea de forme și decor a vaselor ceramice fascinează și reprezintă o adevărată artă ajustată la modul de viață și nivelul spiritual al comunităților din diferite perioade istorice. O categorie aparte o reprezintă vasele miniaturale. Acestea pot reprezenta de la miniaturi de vase de bucătărie (oale, cești, pahare) la reprezentări zoomorfe, antropomorfe, modele de care.
Un astfel de vas a fost descoperit în anul 1989, în timpul cercetării unui tumul situat pe teritoriul satului Grigoreuca, raionul Sîngerei (autorii săpăturii: E. Antipenco, V. Beilecci). Acesta era depus ca inventar funerar într-un mormânt atribuit culturii Jamnaja (perioada timpurie a epocii bronzului, secolele XXIII-XVIII a. Chr.). Vasul este modelat manual din pastă de lut în amestec cu ceramică pisată. Are forma dreptunghiulară cu colțurile rotunjite și trapezoidală în secțiune, baza dreaptă și pereții ușor reliefați. Gura vasului este largă, cu buza dreaptă, slab evidențiată. Mai jos de buză este prevăzut cu nouă protuberanțe conice amplasate câte trei pe fiecare din laturi. Cele de pe laturile lungi sunt prevăzute cu orificiu circular longitudinal. Suprafața exterioară a vasului, inclusiv baza acestuia este ornamentată prin imprimare cu șnurul. Decorul este realizat în formă de linii razante și triunghiuri suprapuse. Are culoare gălbui-cenușie cu pete brune în exterior și brună-cenușie în interior.
Deși a fost descoperit într-un mormânt atribuit culturii Jamnaja, la momentul de față, nu sunt cunoscute alte obiecte de acest fel în mediul acestei culturi. Cele mai apropiate analogii sunt cunoscute în locuințe și complexe funerare ale culturii Catacombelor care a existat în perioada mijlocie a epocii bronzului, secolele XIX-XVIII a. Chr., în stepele Nord-Pontice. Sunt cunoscute astfel de piese și în mediul culturii Nord Caucaziene (sec. XXX-XXIII a. Chr). Cel mai probabil, vasul descoperit la Grigoreuca reprezintă un obiect de import din mediul culturii Catacombelor.
Atât forma vasului, cât și orificiile laterale, care presupun suspendarea acestuia, au permis interpretarea lui ca fiind modelul unui leagăn, de unde și denumirea de vas-legănel. Însă conform altor opinii astfel de obiecte sunt modele de car. Prezența unor urme vizibile de ardere (funingine) în interiorul unora din ele, nu exclude utilizarea lor în calitate de opaiț sau afumătoare.
Dimensiuni: H – 4,9 cm; L – 13,6 cm; LA – 8,3 cm.

 

Sursa informațiilor Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu