LINK EXCHANGE

marți, 16 mai 2023

Pentru luna mai vă propunem ca exponat atacamitul.

 

Pentru luna mai vă propunem ca exponat atacamitul


Atacamitul, cu formula chimică Cu2(OH)3Cl, este un mineral secundar format prin oxidarea unor minerale de cupru, în condiții aride, saline. A fost descris și ca mineral rezultat în urma oxidării obiectelor de bronz și de cupru din antichitate. Numele i-a fost dat de mineralogul rus Dmitriy Alekseevicih Golitsyn (1734 – 1803) după regiunea unde a fost descoperit: o exploatare minieră (probabil mina Carmen) din provincia Copiapó, regiunea Atacama, nordul Republicii Chile. Mineralul face parte din grupul omonim, cristalizează în sistem ortorombic, este transparent până la translucid și apare în diferite nuanțe de verde, de cele mai multe ori verde închis.
Cele mai frumoase cristale de atacamit provin din mina La Farola, Cerro Pintado, districtul minier Las Pintadas, Tierra Amarilla, provincial Copiapó, regiunea Atacama, Chile. Cele mai mari cristale de atacamit, de până la 23 cm, au fost găsite în mina New Cornwall, Kadina, Australia de Sud. Din acest motiv, atacamitul a devenit simbol oficial pentru Societatea Mineralogică a Australiei de Sud. Atacamitul a fost raportat și în alte țări: Argentina, Austria, Bolivia, Canada, China, Congo, Ecuador, Egipt, Franța, Germania, Grecia, India, Italia, Mexic, Maroc, Peru, Portugalia, Rusia, Africa de Sud.
Un frumos eșantion de atacamit care provine din mina La Farola, Republica Chile, este expus şi poate fi văzut în Muzeul Geologic Național.

 

Sursa informațiilor Muzeul Geologic Național.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu