LINK EXCHANGE

miercuri, 17 mai 2023

Găteala capului cu Borten

 


Concomitent cu limba și obiceiurile, costumul tradițional este un mijloc de identificare a specificului fiecărei etnii. Sașii din Zona Rupea, ca și cei din toată Transilvania, și-au creat un costum propriu deosebit de cel al maghiarilor sau al românilor.
În zonele rurale, în special, portul săsesc a păstrat o permanentă legătură între calendarul religios, anotimpuri și statutul purtătorilor. Costumul de sărbătoare al femeilor se distinge printr-o varietate de podoabe de cap.
În prima duminică după Confirmare, fata poartă pe cap pentru prima dată Borten-ul, un cilindru din catifea neagră, căptușit în interior cu stofă sau mătase colorată și înalt de aproximativ 20 de cm. Înainte de a se așeza Borten-ul, pe cap se leagă panglici colorate, cu decor floral, ale căror capete atârnă pe spate până la tivul poalelor. Alte panglici lungi și scurte, brodate floral sunt prinse cu ace colorate de Borten. Această găteală a capului anunță intrarea fetei în categoria tinerelor de măritat.
Mireasa la cununie îmbracă același costum ca și fata în prima duminică după confirmare, cu deosebirea că în partea superioară a Borten-ului, se prindea o coroniță de flori albe, semnul miresei.
Dacă doriți să vedeți și alt fel de împodobire a Borten-elor, vă invităm să vizitați expoziția temporară „Costumul săsesc din Zona Rupea și Țara Bârsei”, în perioada mai-octombrie 2023 la Muzeul Etnografic „Gh. Cernea” din Rupea.
Programul de vizitare: joi- duminică în intervalul orar 9:00-16:00.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu