LINK EXCHANGE

vineri, 26 mai 2023

Conferința dedicată lăzilor de zestre din Țara Bârsei ”Lada Brașovenească”

 

Muzeul de Etnografie Brașov va găzdui vineri, 26 mai 2023, de la orele 17.00, conferința dedicată lăzilor de zestre din Țara Bârsei ”Lada Brașovenească


Pasionată de tradițiile poporului nostru, îndeosebi de pictura pe lemn, Manuela Ivan va prezenta lada brașovenească, de la începuturile ei: când a apărut în Țara Bârsei, cine sunt cei ce au realizat-o, documente istorice ce atestă existența acestui tip de lăzi, breslele meșteșugărești care le-au făurit, care a fost perioada de înflorire a acestui tip de ladă, cât și perioada de declin și cauzele acestuia. Totodată sunt prezentate materialele folosite în realizarea lăzii, modul de construire a acesteia, tehnica de pictură, culori folosite, motive florale, compoziția florală în sine, gradul de răspândire a acestor lăzi, cât și aria geografică în care a apărut lada brașovenească. Există de asemenea amprente lăsate de lada brașovenească și în domeniul artei și al literaturii.
Între mobilele vechi destinate păstrării hainelor, cea mai răspândită și care a existat în locuințele țărănești mai multă vreme, este lada de zestre. Aceasta a fost cunoscută încă din antichitate, fiind utilizată pentru păstrarea diferitelor obiecte. Simplă și utilitară în faza originară, cu vremea a fost ornamentată și așezată – până la apariția dulapului – la loc de cinste în casa dinainte sau în camera curată a locuinței țărănești. Din secolul al XVIII-lea a pătruns în casele românești din Țara Bârsei un nou tip de ladă sau tron pentru păstrarea hainelor, cunoscut sub numele de ladă de Brașov sau ladă brașovenească, confecționată de tâmplari și ornamentată prin vopsire cu decor floral policrom.
Lada brașovenească este un simbol al Brașovului care trebuie cunoscut și dus mai departe, în forma ei originală, pură, pentru a ne păstra tradițiile și autenticitatea.
Accesul la eveniment se va face în limita locurilor disponibile la sediul Muzeului de Etnografie Brașov din B-dul. Eroilor nr. 21A, Brașov. Vă rugăm să ne confirmați prezența la eveniment la numărul de telefon: 0268 476 243. 


#patrimoniu #etnografie #picturăpelemn #lăzidezestre #ȚaraBârsei #coferință #simboluriBrașov

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu