Exponatul săptămânii - ”Cămașă femeiască de Buzău”
Costumul popular femeiesc de veche tradiție din zona Buzăului se distinge prin cămașa fără poale cu foile încrețite la gât sub bentiță, cu mânecile lungi pornite tot de la gât și terminate cu brățară, cu altiță îngustă croită separat, încreț alb și decor în râuri oblice (”în chezuri”) plasate pe mâneci.
Cămașa de Buzău prezentată face parte din colecția de port popular a Muzeului de Artă Populară Constanța și este lucrată la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Pânza cămășii este țesută în două ițe din bumbac, iar decorul este realizat prin broderie în punct bătrânesc buclat (tehnică specifică zonei Buzăului), precum și prin broderie pe crețuri, la fir, peste fire și cu fir metalic lamelar. Lâna cu care sunt realizate broderiile este vopsită în casă, într-o nuanță neagră cu tentă ultramarin.
La gura cămășii, pe piept și spate sunt repartizate șiruri cu motive geometrice, fitomorfe și florale. Altița cămășii este distinct împărțită în două porțiuni, cu benzi orizontale brodate compact în punct bătrânesc, delimitate de șiruri brodate cu fir metalic lamelar auriu. Pe încreț sunt executate broderii mărunte peste fire și la fir cu bumbac alb. De-a lungul mânecilor apar motive florale și geometrice în dispunere oblică. Deasupra bentițelor mânecii sunt executate cu alb broderii pe crețuri. Foile cămășii sunt asamblate cu cheițe negre, cu rol decorativ.
Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu