Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman organizează luni, 27 martie 2023, ora 14.00, „Atelierul de arheologie experimentală”.
La manifestare vor lua parte elevii claselor a V-a B și a VI-a A de la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Alexandria, îndrumați de domnul profesor Ionel Geambașu.
Atelierul de arheologie experimentală urmărește aprofundarea cunoștințelor elevilor despre preistorie prin alte mijloace decât cele clasice.
În prima parte a manifestării, dl. profesor de istorie Geambașu Ionel va prezenta o comunicare cu titlul: „De la Neanderthal la Sapiens. Contribuția cercetării arheologice din România”. Aceasta va aborda fenomenul dispariției omului de Neanderthal, ce a avut loc acum 40 000 de ani. Evenimentul Campanian poate explica absența omului de Neanderthal din spațiul Europei Centrale în momentul pătrunderii omului modern. Cercetările arheologice din România indică faptul că și alte activități vulcanice au influențat și condiționat prezența neanderthalienilor în aria carpatică.
În a doua parte, arheologul Ion Torcică va familiariza copiii cu materiile prime folosite de oamenii din preistorie: silexul, variate tipuri de roci, oasele de animale, cornul sau fibrele vegetale. Le vor fi exemplificate și tehnici de cioplire a silexului specifice paleoliticului mijlociu. Elevii vor observa cum se făceau diferite uneltele din silex și materii dure animale cât și modalitățile de utilizare a lor prin prelucrarea lemnului, osului, cornului și pielii.
Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu