La Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, vizitatorii pot vedea o piesă de mobilier deosebită, ”armuroiul”, prezentată în cadrul expoziției temporare ”Lemn și om, o poveste de viață în Brașov și sud-estul Transilvaniei”.
În „casa mare” a caselor săsești și românești din Țara Bârsei, acolo unde gazda își poftea oaspeții (camera de curat), exista această veche piesă de mobilier, în care erau păstrate vasele bune: ulcioare, căni, oale, farfurii. Amplasat, de regulă, în spațiul dintre ferestrele de pe peretele ce dădea înspre uliță, „Almeroa”/„Almerei” al sașilor sau „armuroiul” românilor, înfundat în perete, se dezvoltase, cu timpul, dintr-o nișă folosită inițial pentru păstrarea alimentelor, într-o piesă de mobilier bogat decorată cu motive ornamentale florale, ce atrăgea privirea imediat ce se intra în încăpere. De multe ori, pe lemnul tăbliei frontale unde era decupată o ușă, meșterul nu uita să însemne anul confecționării piesei de mobilier și numele proprietarului. „Armuroaiele” erau pictate policrom cu decor fitomorf și floral. Dintre motivele folosite, menționăm: laleaua, care semnifica mândria, trandafirul - pasiunea, lăcrămioara - gingăşia, crinul - nevinovăţia, cicoarea - speranţa s.a.
Vă invităm să vizitați Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, din Piața Sfatului, nr. 15, de miercuri până duminică, între orele 9:00–17:00, pentru a admira o astfel de piesă de mobilier, care face parte din expoziția temporară „Lemn și om. O poveste de viață în Brașov și sud-estul Transilvaniei”.
#LemnșiomopovestedeviațăînBrașovșisudestulTransilvaniei Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului #armuroi #mobilierțărănesc #decorfloral #picturăpelemn #ȚaraBârsei #Transilvania #haișitulamuzeu
Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu