Meșterii aurari și argintari ai Brașovului - creatori de artă
Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului prezintă în expoziția permanentă câteva bijuterii create de meșterii aurari și argintari din secolul al XIX-lea. Măiestria execuției este redată prin complexitatea modelelor. „Bockelnadeln” - ace de vălitoare, „Gürtel” – cordon metalic, „Heftel” - pafta purtată pe piept sunt doar câteva dintre piesele expuse.
Prelucrarea metalelor a fost una dintre cele mai vechi meserii transilvănene. Breslele aurarilor și a argintarilor erau formate din persoane care au învățat meserie peste hotare. Când au revenit în Transilvania au adaptat-o specificului românesc, contribuind astfel la dezvoltarea și identitatea artistică națională.
Breasla aurarilor a fost atestată din secolul al XVI-lea, contribuind la înfrumusețarea bisericilor de rit diferit din Brașov, dar și la confecționarea podoabelor vestimentare. Breasla argintarilor apare încă din secolul al XV-lea și a fost dominată de familia May, care a dat startul celei mai prestigioase colecții artistice de obiecte realizate din argint. Breasla argintarilor este cea care a creat stilul obiectelor bisericești ortodoxe, pe lângă cele din bisericile protestante și catolice.
Argintarii din Brașov au ridicat meșteșugul la rang de artă, folosind o reprezentare aparte a ornamentațiilor cu forme geometrice, inserarea unor simboluri zoomorfe, vegetale și chiar redarea unor scene biblice și peisaje complexe.
Sursa: Silvia Popa, Elena Helerea, „Artă și tehnologii în prelucrarea materialelor prețioase la Brașov în secolele XVI-XVII”, Universitatea „Transilvania” din Braşov
#breslebrașovene #bijuterii #creatorideartă #metaleprețioase #aurșiargint #Transilvania Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului #haișitulamuzeu
Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu