LINK EXCHANGE

joi, 2 februarie 2023

Ce se mai cercetează la Muzeul de Istorie Naturală: Cirripedes (Crustacea, Thoracica) from the Eocene (Lutetian–Bartonian) of the United Kingdom, France and Romania.

 




Ce se mai cercetează la Muzeul de Istorie Naturală:

Cirripedes (Crustacea, Thoracica) from the Eocene (Lutetian–Bartonian) of the United Kingdom, France and Romania.


Articolul, la care a contribuit o echipă de cercetători paleontologi din Maria Britanie și din România, descrie o serie de nevertebrate fosile cunoscute sub numele general de ‘Balanus’, sau sub denumirile populare de ‘bubulițe’ sau ‘vărsat de mare’. Acestea sunt în fapt niște cochilii de crustacei sesili (fixați pe substrat - rocă, cochilii de moluște, lemne scufundate, etc), care trăiesc de obicei în zona de contact a mării cu uscatul. Lucrarea lămurește o serie de probleme legate de taxonomia (denumirea) și răspândirea acestor organisme la nivelui Eocenului mediu (o perioadă de timp de acum 37-47 m.a.) atât din România cât și din Franța și Marea Britanie, precum și relația acestora cu specii descoperite în Oceanul Atlantic și Statele Unite. În România sunt prezenți patru taxoni (patru tipuri de organisme), dintre care unul este determinat la nivel de specie, doi la nivel de gen și unul la nivel de familie. Informațiile actuale indică între aceste organisme prezența unor specii noi cu implicații interesante pentru evoluția acestor animale. Totuși, este nevoie de colectarea mai multor exemplare pentru distingerea, descrierea și denumirea acestora.
O curiozitate ar fi faptul ca Aristotel (filosof grec, 384–322 BC) menționa acești crustacei în teoria sa științifică (care, intre timp, s-a dovedit a fi in mod evident eronată) despre generația spontană, în care afirma că ei sunt un produs viu (biotic), originar direct din elementele ne-vii (abiotice) și anume că s-ar forma, în mod misterios, din golurile rocilor de pe malul mărilor.
Mulțumim pentru consultanța zoologică colegului nostru dr. Liviu Pripon.

Referințe bibliografice:
Brehm, A.E., 1964. Lumea animalelor. Traducerea Dinulescu G. și Schnapp B., Editura Stiintifica, București, 910 pp.
Aristotel 1910. [c. 343 BCE]. History of Animals. Traducerea Wentworth D. T., Clarendon Press, Oxford, 633 pp.
Gale, A., Tracey, S., Trif., N., 2022. Cirripedes (Crustacea, Thoracica) from the Eocene (Lutetian–Bartonian) of the United Kingdom, France and Romania. Cainozoic Research, 22(1): 81-99.

Imaginile reprezintă:
1. Prima pagina a articolului
2. Două dintre planșele articolului
3. Cirripedes (bubulițe) din expoziția temporară a muzeului nostru "Fauna și flora tropicală din colecțiile Muzeului de Istorie Naturală"
4. Aspect al unor colonii de Cirripedes în mediul lor natural

 

Sursa informațiilor Muzeul de Istorie Naturală Sibiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu