LINK EXCHANGE

marți, 31 ianuarie 2023

Vernisajul expoziției "Cule - instanțe reale și instanțe fictive" @Palatele Brâncoveneşti

 

Expoziția "Cule - instanțe reale și instanțe fictive" este găzduită de către Centrul de Cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”, în galeria Foișor.
Deschiderea expoziției va avea loc sâmbătă, 04 februarie 2023, ora 14:00. Expoziția va rămâne deschisă publicului până pe data de 26 februarie, putând fi vizitată de marți până duminică, între orele 09-00 și 17:00.

[CÚLĂ, cule, s. f. 1. Clădire în formă de turn, cu baza dreptunghiulară (care servea, în trecut, și ca loc de apărare). 2. (Înv.) Turn circular; cupolă, boltă. Turn boltit în palatul domnesc (...) 4. (Înv.) Conac boieresc, casă (fortificată) a proprietarului unei moșii. – Din tc. kula. Cf. bg., scr. kula.]

Expoziția "Cule - instanțe reale și instanțe fictive" reunește 3 proiecte realizate de către 4 artiști care lucrează cu medii diferite. Aceștia au surprins cu mare grijă măreția și degradarea acestor construcții misterioase care încă se mai găsesc, părăsite în vârfuri de dealuri sau îngrijite și integrate în ansambluri muzeale.

Dragoș Andreescu este graphic designer de meserie, fotograf și explorator de patrimoniu în restul timpului. A avut ocazia să observe schimbările survenite asupra culelor, dar și a altor monumente din Oltenia pe parcursul mai multor ani. În desele lui peregrinări de cercetare și explorare le-a fotografiat și ni le-a împărtășit pe paginile "Monumentalist".
Daria Frunză este o tânără absolventă de Arhitectură, pasionată de patrimoniu, interesată și implicată activ în acțiuni de salvare a acestuia. În 2019 a reușit să picteze, direct de la fața locului, în aer liber, 20 de cule. Acestea au fost reunite într-o expoziție personală de pictură pe hârtie manuală, numită simplu "Cule", expoziția fiind prezentată la București și Craiova.
Laurențiu Angheluță este cercetător științific în domeniul patrimoniului, artist 3D și programator web. În 2022 s-a apucat să imagineze și să reconstruiască virtual interiorul culei Cioabă-Chintescu din satul Șiacu, comuna Slivilești, județul Gorj. Cu ajutorul lui Alexandru Popovici (Graphic Software Engineer) va dezvolta o aplicație web interactivă.

https://www.muzeulinvizibil.ro
https://www.instagram.com/ManifestCultural / https://www.facebook.com/ManifestCultural
https://www.instagram.com/monumentalistul / https://www.facebook.com/Monumentalistul
https://www.instagram.com/luthonium3d / https://luthonium.com/virtual-heritage/kula-project/
https://www.instagram.com/dariafrunza_/

Parteneri: Centrul de Cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”, Luthonium, Monumentalist, Vault CG
Parteneri media: Agerpres, EvenimenteMuzeale.ro, Amos News, Radio România Cultural, Timpul, TrinitasTV, Modernism, Onlinegallery.ro, Propagarta, Radio Trinitas, Roportal
Co-finanțator: AFCN - Administrația Fondului Cultural Național
Sponsor: The Beer Institute
Expoziția "Cule - instanțe reale și instanțe fictive" face parte din proiectul "Muzeul Invizibil", proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Sursa informațiilor Centrul de Cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu