LINK EXCHANGE

miercuri, 4 ianuarie 2023

Lemn și pâine

 


În trecut, lemnul a însoțit viața oamenilor și a comunităților de români, sași și ceangăi din Brașov și sud-estul Transilvaniei, în toate fazele și momentele sale, de la naștere până la moarte. De la case la biserici, de la unelte și intrumente folosite de bărbați și femei în gospodărie la piese de mobilier reprezentative, de la jucăriile copilăriei la obiecte de cult, toate acestea, multă vreme, au fost create de artizanii populari doar din lemn.
Oamenii și-au confecționat din lemn uneltele și instrumentele cu ajutorul cărora și-au obținut pâinea. În covata de lemn se prepara aluatul care, după ce dospea, se introducea cu lopata de lemn în cuptor, pentru coacere, dar nu înainte de a fi tras jarul cu un drâng (o unealtă asemănătoare cu o sapă) tot din lemn.
În cadrul expoziției de la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului intitulată „Lemn și om, o poveste de viață din Brașov și sud-estul Transilvaniei”, în zona dedicată cuptorului pentru copt pâine, sunt expuse o covată și o lopată de pâine din prima jumătate a secolului al XX-lea, o lopată pentru jar din secolul al XIX-lea, de la Tărlungeni, dar și un dârg ce a aparținut unei familii de sași din Roadeș. Expoziția din Piața Sfatului nr.15 poate fi vizitată până în luna februarie, de miercuri până duminică, între orele 9.00-17.00.

#LemnșiomopovestedeviațădinBrașovșisudestulTransilvaniei Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului #uneltedelemn #Transilvania #haișitulamuzeu

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu