LINK EXCHANGE

marți, 31 ianuarie 2023

Hyperion, ciudatul satelit al planetei Saturn

 



Hyperion, ciudatul satelit al planetei Saturn


Hyperion este unul dintre cele mai ciudați sateliți naturali, observați de aproape de o sondă spațială, fiind unul dintre sateliții lui Saturn. Fiind o lună cu dimensiuni relativ mici, nu are o formă elipsoidală. De fapt, este al doilea cel mai mare satelit, după Proteus, satelit a lui Neptun, care prezintă o formă neregulată. O posibilă explicație pentru forma neregulată este că Hyperion se prezintă ca un fragment dintr-un corp mai mare care a fost spart de un impact puternic în trecutul îndepărtat. Hyperion are corp ciudat, cu aspect spongios, cu cratere ascuțite și adânci care sclipesc pe suprafața acestuia, după cum a arătat sonda Voyager prin imaginile captate de camerele sale.
Fotografiile despre Hyperion făcute de nava spațială Cassini în septembrie, 2005 schimbă pentru totdeauna înțelegerea noastră despre această lume nouă. Aceste imagini arată o suprafață punctată cu cratere și modificată de un proces, încă neînțeles, pentru a crea un ciudat aspect „spongios” spre deosebire de suprafața oricărei alte luni Saturn. O imagine color dezvăluie detalii clare și variații de culoare pe suprafața ciudată care ar putea reprezenta diferențe în compoziția materialelor. Oamenii de știință atribuie acest aspect neobișnuit, asemănător cu un burete, al lui Hyperion, faptului că are o densitate neobișnuit de scăzută pentru un astfel de corp, iar această caracteristică l-ar face pe Hyperion destul de poros.
Cum și-a primit satelitul numele? Astronomul John Herschel a sugerat ca numele lunilor planetei Saturn să fie asociate cu numele fraților și surorilor zeului Saturn.
Hyperion provine din limba greacă care înseamnă „cel ce merge înainte”. 

Material realizat de muzeograf Bogdan Mihăilă

Bibliografie:
https://solarsystem.nasa.gov/.../satur.../hyperion/in-depth/
https://www.scientia.ro/.../8713-cum-hyperion-un-satelit...
https://ro.great-spacing.com/publication/62841/

 

Sursa informațiilor Observatorul Astronomic "Victor Anestin" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu