LINK EXCHANGE

luni, 5 decembrie 2022

TRÂMBIȚA LUI TRITON (CHARONIA SAULIAETIS, REEVE 1844)

 




EXPONATUL LUNII DECEMBRIE la Muzeul de Științele Naturii este:

TRÂMBIȚA LUI TRITON (CHARONIA SAULIAETIS, REEVE 1844)


Din punct de vedere sistematic „Trâmbița lui Triton” face parte din Regnul Animalia, Încrengătura Mollusca, Clasa Gasteropoda, Ordinul Littorinimorpha, Familia Charoniidae și genul Charonia.
Denumirea științifică a speciei a cunoscut de-a lungul timpului peste 50 de sinonimii. Au fost descoperite fosile ale acestui gen datând încă din perioada Cretacică.
Denumirea populară provine din mitologia greacă, de la zeul Triton, fiul lui Poseidon și al Amfitritei, zeul și, respectiv, zeița mării. Triton locuia cu părinții săi într-un palat de aur pe fundul mării. Triton este portretizat în mitologia greacă ca mesager al zeului Poseidon.
Genul Charonia este răspândit în apele temperate și tropicale din întreaga lume. Cele mai mari exemplare ating 60 cm în lungime. Regimul de hrană este format din numeroase echinoderme (stele și arici de mare), precum și din alte moluște. Fiind animale prădătoare, acești melci au în saliva lor substanțe paralizante, care ajută la imobilizarea prăzii. Speciile mari de melci din acest gen și-au câștigat faima pentru capacitatea de a captura și mânca stele de mare cu coroană de spini veninoși din genul Acanthaster.
Aceste moluște sunt speciale tocmai prin faptul că cochiliile lor pot fi folosite pe post de trâmbiță. Japonezii se numără printre popoarele care o foloseau în acest scop, numind instrumentul horagai. De asemenea, trâmbița lui Triton este un melc comestibil, iar cochilia sa este folosită și în scop decorativ. Mai mult decât atât, unele forumuri destinate colecționarilor de scoici au inclus acest melc în topul celor mai frumoase 10 cochilii din lume prin care se aude marea.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu