LINK EXCHANGE

miercuri, 28 decembrie 2022

Pieptar din Vașcău – Bihor

 

Exponatul săptămânii - Pieptar din Vașcău – Bihor


Pieptarele și cojoacele brodate sunt piese de port popular de mare valoare artistică îmbrăcate la marile sărbători de peste an, dar și la evenimente importante din viață.
Piesa prezentată este un pieptar femeiesc din zona Vașcăului – Bihor, denumit local ”cojoc cohănesc” (de la denumirea maghiară a localității ”Vaskoh”).
Pieptarul a cărui lungime nu depășește talia este croit dintr-o singură bucată de piele căptușită cu blană, având două cusături manuale la nivelul umerilor.
Peste pielea albă a acestuia sunt aplicate cu rost decorativ bucăți de piele vișinie pe piepți și fâșii de piele roz-trandafirie pe margini, buzunare și spate.
Decorul este repartizat pe toată suprafața pieptarului, asociind motive florale și fitomorfe brodate cu lână roșie, vișinie, brun, violet, verde în mai multe nuanțe, galben, orange.
Pieptarul a intrat în colecția Muzeului de Artă Populară Constanța în anul 2010 prin politica de cercetare etnografică și achiziții de piese cu valoare patrimonială din toate zonele țării.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu