LINK EXCHANGE

miercuri, 14 decembrie 2022

Mască de Urât

 

Exponatul săptămânii – „Mască de Urât
Legate de vechi rituri de renovare a timpului, jocurile cu măşti reprezintă componenta cea mai pitorească şi mai plină de semnificaţii a obiceiurilor populare prin care se sărbătoreşte trecerea la Noul An.
La originea acestor jocuri se află mentalitatea arhaică, precreştină, conform căreia există momente de cumpănă atât în viaţa oamenilor, cât şi în curgerea timpului, când efectele permanentei lupte dintre bine şi rău, desfăşurate în Univers, pot influenţa în mod negativ soarta oamenilor. Un astfel de moment este considerat a fi Anul Nou. Pentru a se proteja, pentru a-şi ascunde chipurile, ţinând astfel la distanţă spiritele malefice, oamenii au recurs la purtarea măştilor.
Masca prezentată face parte din categoria celor care compuneau Alaiul Caprei şi a fost confecţionată de meşterul popular Neculai Popa (n.1919- d. 2010) din satul Târpeşti, judeţul Neamţ.
Faţa este realizată din stofă neagră, sprâncenele din mătase răsucită albă şi neagră, ochii din material textil roz, ciocul şi limba din materiale textile în tonuri de albastru, roşu, portocaliu, iar dinţii din boabe de fasole şi pene de gâscă. Urechile sunt lucrate dintr-o stofă subţire neagră, mărginită de material învărgat portocaliu, verde- kaki şi alb. Sub cioc este aplicată barba din pene de gâscă. Părul este realizat din cânepă gălbuie. Pălăria este bleumarin, uşor fanată, având la baza calotei o panglică policromă, iar lateral pene de gâscă.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu